Upozorenje o klimi: Kanada se zagreva više nego duplo brže od svetskog proseka

 Upozorenje o klimi: Kanada se zagreva više nego duplo brže od svetskog proseka

Izveštaj kanadske vlade o klimi upozorio je i da su promene već očigledne u mnogim delovima zemlje i da se predviđa njihovo intenziviranje, navodi Bi-Bi-Si.

Do najveće promene došlo je na kanadskom Arktiku koji će nastaviti da se zagreva više nego duplo brže od svetskog proseka.

U izveštaju se nagoveštava da su mnogi vidjeni efekti verovatno nepovratni.

Procenjuje se da se prosečna temperatura u Kanadi godišnje povećavala za 1,7 stepeni Celzijusa od 1948. godine, kada su prvi put zabeležene temperature širom zemlje.

“Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promene u klimi doprinele zagrevanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan”, stoji u izveštaju.

Izveštaj je objavljen pošto je vlada uvela porez na ugljenik za četiri od 10 kanadskih pokrajina koje nisu uspele da izrade planove za borbu protiv klimatskih promena.

Više temperature vazduha mogle bi da znače više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim delovima zemlje.

Očekuje se da će okeani postati više kiseli i sa manje kiseonika, što bi moglo da naškodi životu u moru.

Prema izveštaju, na naglo zagrevanje u Kanadi uticali su brojni faktori, uključujući smanjenje snega i morskog leda.

Uprkos sumornim predvidjanjima, u izveštaju se ukazuje da bi količina zagrevanja mogla da bude ograničena ako se na globalnom nivou preduzme akcija drastičnog smanjivanja emisija ugljenika na nivo blizu nule početkom druge polovine veka, kao i znatnog smanjivanja emisija drugih gasova sa efektom staklene bašte.