Možda vam zatreba: Četiri neverovatne koristi sode bikarbone koje morate znati

 Možda vam zatreba: Četiri neverovatne koristi sode bikarbone koje morate znati

Ovo su neke od najpoznatijih koristi sode bikarbone.

Pomaže kod natečenih nogu

U šoljici vruće vode pomešajte kašičicu i po soda bikarbone pa umočite pamučne čarape, ocedite i navucite na noge. Potom oko čarapa omotajte plastičnu foliju pa navucite suve čarape. Nakon osam sati videćete rezultate.

Rešite se mitesera na licu

Soda pomaže u neutralizovanju pH vrednosti kože pa će ona proizvodi manje ulja. Manje masnoće na koži vodi do manjeg stvaranja mitesera. Pomešajte soda bikarbonu sa vodom tako da dobijete gustu smesu. Količinu procenite sami, koliko je potrebno da prekrijete lice. Pre nego je nanesete, poprskajte kožu toplom vodom kako bi se pore otvorile. Smesom lagano masirajte lice, posebno područja zahvaćena miteserima i ostavite da deluje jedan minut. Isperite toplom vodom pa poprskajte lice hladnom vodom kako bi se pore zatvorile.

Uklanja tvrdokorne mrlje

Da biste uklonili žute mrlje od znoja, pomešajte dve kašičice sode bikarbone, 4 kašičice hidrogena i jednu kašičicu tečnog deterdženta. Nanesite smesu na mrlju i ostavite da deluje 15 do 20 minuta. Budite oprezni s tankim tkaninama poput platna – ovu mešavinu nemojte prečesto koristiti jer može da ošteti tkaninu.

Foto: Shutterstock

Mrlje od trave i krvi na farmerkama mogu se ukloniti soda bikarbonom otopljenom u maloj količini tople vode. Utrljajte ovu smesu četkom u tkaninu i ostavite da deluje 30 minuta. Nakon toga operite i isperite.

Soda je odlična i za čišćenje masnih mrlja sa jakni od poliamida ili poliestera. Pre pranja mrlje navlažite vodom i utrljajte u njih soda bikarbonu. Pričekajte 15 minuta, a potom operite jaknu uobičajeno.

Uklonite pesticide sa voća i povrća

Ako želite voće i povrće s manje pesticida na kori, uronite ga u toplu vodu u kojoj ste otopili sodu bikarbonu. Stavite jednu kašičicu na 33 ml vode i ostavite 15 do 20 minuta.