Ne ubacujte ga tek tako u lonac, jer ovaj moćan začin leči mnoge opake bolesti

 Ne ubacujte ga tek tako u lonac, jer ovaj moćan začin leči mnoge opake bolesti

Neretko se koristi u kozmetici, u izdradi sapuna i deterdženata, zbog svoje bogate arome.

Međutim, list lovora se odanina koristi i u medicini, jer ima višestruka dejstva na ljudski organizam.

Deluje antimikrobno i antioksidativno

U studiji koja je sprovedena na Poljoprivrednom i tehničkom državnom univerzitetu u Severnoj Karolini, naučnici su otkrili da list lovora ima moćne antioksidativne osobine u borni protiv salmonele i ešerihije koli.

Pomaže u prevenciji kandide i lečenju rana

Prema istraživanju u Arhivu oralne biologije, list lovora uništio bakterije kandide na zidovima ćelija, pa se zato preporučuje da ga oboleli od kandide dodaju u svakodnevnu ishranu. Prednosti lovorovog lista uključuju i sposobnost lečenja rana. Naime, njegova antimikrobna, antibakterijska i antioksidativna svojstva pomažu u brzom lečenju i borbi protiv infekcije.

Foto: Shutterstock

Pomaže kod dijabetesa

Lovorov list ke prirodan način da smanjite nivo šećera u krvi i nivoa holesterola. Istraživanja sugerišu da može biti koristano za dijabetičare pomažući im da prirodno kontrolišu simptome ove bolesti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Klinička biokemija i ishrana, koristi lijevog lista uključuju i mogućnost smanjivanja faktora rizika od dijabetesa, kao i kardiovaskularnih bolesti. Suplementacija sa lovorom može biti u mogućnosti da obrne dijabetes poboljšanjem nivoa glukoze u serumu i ukupnog nivoa holesterola.

Potpomaže varenje

Listovi lovora povećavaju mokrenje, što pozitivno utiče na gastrointestinalni sistem, a time se oslobađaju i toksini iz tela. Studije su pokazale da lovorov list ima i mogućnost smanjenja simptoma trajne nepodnošljivosti glutena, belančevine pšenice, ječma i raži (celijakija). Može da se koristi i kao prirodni lek za probleme sa gastrointestinalnim poremećajima kao što su nadimanje, gasovi, sindrom iritabilnog creva, zatvor i dijareja.

List lovora deluje umirujuće na stomak i daje osećaj olakšanja digestivnom sistemu. Takođe pomaže u povećanju apsorpcije hranjivih supstanci u organizmu, čime pospešuje varenje.