Imate li fleke i mladeže po vratu? Moguće je da bolujete od opake bolesti

 Imate li fleke i mladeže po vratu? Moguće je da bolujete od opake bolesti

Mladeži, tamni prstenovi oko vrata i fleke mogu da ukazuju na sindrom policističnih jajnika, dijabetes, ali i na akantozu (hiperpigmentacija kože) koja može da bude i maligna, odnosno da bude posledica raka želuca, creva, dojke, pluća i Hočkinovog limfoma.

Stručni naziv za tamne mrlje je akantoza nigrikans. Prema britanskoj Nacionalnoj službi za zdravlje postoji više razloga zbog kojih se ona javlja.

Akantozu najčešće primete ljudi koji imaju prekomernu težinu. Javlja se i prilikom komplikacije dijabetesa tipa 2, pa zdravstveni stručnjaci kažu da bi prilikom prve pojave ovih mrlja na koži bilo neophodno da posetite svog lekara kako stanje ne bi preraslo u ozbiljnije bolesti.

Prstenovi oko vrata koji su tamne boje mogu da budu posledica i hormonskog disbalansa u organizmu, pa se kod žena često razvija sindrom policističnih jajnika. Naučnici kažu da akantoza može da bude benigna i maligna. U svakom slučaju za nju ne postoji lek.

Kao maligno oboljenje ide zajedno sa rakom želuca, iako je ova kombinacija stanja jako retka. Pored toga akantoza se javlja uz rak creva, dojke, pluća, Hočkinovog limfoma i drugih oblika karcinoma.

U tom slučaju, ona može da bude i spasonosna, jer kada ukaže na bolest na vreme, onda imate šansu da je lečite i da spasite svoj život.

Lekar opšte prakse golim okom može da prepozna akantozu i da zatim uradi ispitivanja kako bi se ustanovilo od čega potiče. Dakle, ako imate ove promene na koži, pogotovo na vratu, vaše je samo da odete kod lekara.