Danas slavimo Belog Anđela, Gavrila Blagovesnika

 Danas slavimo Belog Anđela, Gavrila Blagovesnika

U kalendaru nije obeležen kao crveno slovo, ali uprkos tome ima veliki značaj i slavi se kao blagovesnika, koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva. Praznik je ustanovljen na Svetoj gori u IX veku povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Kareje gde je prstom ispisao na kamenu pesmu Bogorodici.

Sabor Arhangela Gavrila, pored 8. aprila, slavi se i 26. jula, kao Letnji Aranđelovdan.

Za sveca su vezni mnogobrojni običaji. Devojke ne uzimaju ručne radove u ruke, ali za muške je ovo najbolji dan za mobu. U Bosni ga slave i kao “Volujskog sveca”, sa čime se slažu i u Takovskom kraju, gde je po verovanju jednom seljaku, pojenjem grla na sedam izvora, izlečio bolešljivu stoku.

Arhanđeo Gavrilo je “živa sila bestelesna” i “jedan od sedmorice serafima” najbližih Božijem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, Satanom.

Njegovu blagodetnu ulogu priznaju, praznuju i slave sve tri monoteističke religije – judeizam, hrišćanstvo i islam. Jevreji smatraju da Božiji glasnik poslan Danilu, Zahariji i Mariji, a hrišćani i muslimani veruju da je on prorekao rođenje Jovana Krstitelja i Isusa.