Astronomi prvi put u istoriji pokazali fotografiju crne rupe u svemiru (FOTO)

 Astronomi prvi put u istoriji pokazali fotografiju crne rupe u svemiru (FOTO)

Fotografija predstavljena tokom šest simultanih konferencija za novinare širom planete, prikazuje svetleći krug sa tamnim diskom u sredini.

Crna rupa je slikana u galaksiji M87, oko 50 milona svetlosnih godina od Zemlje, naveli su naučnici.

“Takvu razdaljinu teško da možemo uopšte da zamislimo”, izjavio je francuski naučnik Frederik Gije iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS).

Fotografija je napravljena u okviru medjunarodne saradnje naučnika i projekta nazvanog “Event Horizon Telescope” (EHT), koji okuplja desetak radioteleskopa i opservatorija širom planete od Evrope, preko Južnog pola, Čilea i Havaja.

Kombinovanjem tih instrumenata kao da su mali delovi nekog džinovskog ogledala, naučnici su uspeli da naprave neku vrstu virtuelnog teleskopa veličine Zemlje. Naučnici su opisali rad tog teleskopa kao kad bi neko iz Njujorka čitao novine koje se nalaze u Parizu.

Do sada se nije znao tačan izgled crne rupe koja se pominje još u 18. veku. Nijedan teleskop nije nikad uspeo da vidi crnu rupu, a još manje da napravi fotografiju.

Astrofizičar Žan-Pjer Limine izjavio je Frans presu da nije očekivao da će za svog života uopšte videti footrafiju crne rupe.

Crna rupa je nebesko telo koje ima izuzetno veliku masu u veoma maloj zapremini. Kao kad bi Zemlja stala u kockicu za društvene igre. Iz te rupe, zbog izuzetno jake gravitionce sile, ne mogu da izadju ni materija ni svetlost.