Rođena beba plod tri osobe, stručnjaci osudili eksperimentalni postupak

 Rođena beba plod tri osobe, stručnjaci osudili eksperimentalni postupak

Dečak težak 2,9 kilograma rođen je u utorak, 9. aprila, a doktori kažu da su i on i majka u dobro. Stručnjaci se hvale da su “ispisali novu stranicu u istoriji medicine” koja bi mogla da pomogne parovima širom sveta koji se bore sa sterilitetom.

Međutim, drugi upozoravaju na etičnost tog eksperimentalnog postupka oplodnje koji je uključivao jajašce majke, spermu oca i još jedno jajašce žene donora. Procedura je razvijena kako bi se pomoglo porodicama s istorijom smrtonosnih mitohondrijskih bolesti koje se prenose s majke na dete.

Dosad je primenjena samo u jednom slučaju u porodici iz Jordana i izazvala je velike kontroverze. U središtu postupka je motohondrija – sićušni deo ćelije koji hranu pretvara u energiju. Kod bolesti je oštećen, pa bi kombinacija majčine DNK i donirane mitohondrije mogla da spreči nastanak bolesti. Pacijentkinja je bila Grkinja (32) koja je prošla četiri neuspešna ciklusa vantelesne oplodnje.

Sada je majka, ali sin je deo genetskog koda nasledio od donatorke, budući da mitohondrija ima svoj DNK. Grčki tim sarađivao je sa španskim centrom Embryotools, koji je objavio da u ispitivanju učestvuje još 24 žene i da je osam embriona spremno za implantaciju, navodi BBC.