Svakodnevno je pio čaj od ove biljke, rešio se lošeg varenja i kamena u bubregu

 Svakodnevno je pio čaj od ove biljke, rešio se lošeg varenja i kamena u bubregu

Istraživanja pokazuju da polifenoli od kojih se sastoji šipak utiču povoljno na smanjenje razvoja ćelija raka – naročito dojke. Takođe, pokazalo se i da ima uticaj na smanjenje mogućnosti metastaziranja raka.

Ukoliko imate problema sa visokim holesterolom, naročito nivoima LDL holesterola, čaj od šipka vam može pomoći da iste smanjite. Nakon šest nedelja, kod osoba koje su redovno pile čaj, primećeno je opadanje holesterola u krvi za čak pet odsto.

Čaj od šipka vam može pomoći u rešavanju problema sa varenjem, kao i kamenom u bubregu. Takođe, ulje šipka u sebi sadrži kvercetin – jedinjenje za koje je pokazalo da igra značajnu ulogu u sprečavanju nastanka melanoma.

Foto: Pixaba

Pored toga, ova biljka sadrži veliku količinu vitamina C, čak 60 odsto više nego pomorandže. Jedna od glavnih dobrobiti vitamina C pred poboljšanja imunog sistema je proizvodnja kolagena, koji vraća elastičnost koži. Takođe, vitamin C može pomoći absorpciju gvožđa u organizmu, što je još jedan od benefita ukoliko patite od amenije.

Polifenoli i antioksidanasi kojima je šipak bogat, mogu igrati značajnu ulogu u očuvanju kompletnog kardiovaskularnog sistema, i samim tim sprečiti mnoge opake bolesti poput infarkta.

Ukoliko spremate čaj od ove biljke, izbegavajte pripemu u metalnoj posudi, kao i mešanje metalnim kašičicama jer to može znatno smanjiti koncentraciju zdravih materija. Takođe, preporučuje se konzumiranje ovog čaja jednom dnevno, ne duže od šest nedelja, nakon čega je neophodno napraviti pauzu.