Jedna strašna kazna bila je povod da se Rusi vrate veri

 Jedna strašna kazna bila je povod da se Rusi vrate veri

U gradu Kujbisevu u Rusiji živela je pobožna porodica, majka sa kćerkom Zojom.

Uoči dočeka 1956. godine devojka je pozvala svoje školske drugare na igranku, iako je bio Božićni post i uprkos maminoj molbi da ne pravi večeru u danima posta, Zoja je istrajala u svojoj nameri.

Društvo se ubrzo okupilo, ali najvažniji gost Zojin verenik Nikolaj je kasnio, zbog čega je devojka bila neraspoložena.

Od dosade i revolta što su se svi podelili u parove, a ona u kutku sedi sama, skinula je ikonu Svetog Nikolaja Čudotvorca sa zida i rekla: “Uzeću ovog Nikolaja jer želim da sa Njim igram!”, ne obraćajući pažnju na molbe prijateljica koje su govorile da je to bogohuljenje.

“Ako ima Boga, On će me kazniti”, nehajno je odgovorila devojka.

Počela je da igra, kada se odjednom u prostoriji digao snažan vihor i sinula blještava svetlost, zbog čega su svi pobegli glavom bez obzira, svi osim Zoje. Ona je ostala da stoji sa ikonom Sv. Nikolaja, pritisnutom na grudima, skamenjena i hladna kao mermer.

Ubrzo su počeli da pristižu svi viđeniji lekari, ali niko nije mogao da pomogne nesrećnoj devojci. Lekove nije mogla da primi, dok su se igle lomile, udarajući u Zojino okamenjeno telo. Ali, srce je kucalo, Zoja je bila živa!

Očajna majka počela je da se danonoćno moli za spas svoje kćerke, kada je devojka došla k sebi, ali se i dalje nije pomerala.

Vest o Zojinom usudu se brzo proširila zemljom, ali po naređenju vlasti, stan je bio zatvoren za radoznale posetioce i vernike koji su želeli da prisustvuju čudu.

O ovoj tragediji obavešten je bio i patrijarh, ali je samo kratko poručio: “Ko je kaznio, taj će i da pomiluje”!

Uoči praznika Blagovesti došao je starac i zamolio čuvare da ga puste da vidi Zoji, što su oni isprva odbili ali uporni čovek je privoleo policajce da ga puste.

Posle 128 dana, Zoja je počela glasno da uzvikuje: “Molite se! Strašno! Zemlja gori! Sav svet u gresima gine, molite se”, vikala je nesrećna devojka.

Ona je tog trenutka oživela, a svi prisutni su tada bili ubeđeni da je starac koji je posetio bio sam Sveti Nikola.

Događaj u ovom mestu uskoro je postao najaktuelnija priča među vernicima u Rusiji, a zbog njene verodostojnosti i mnogi koji su se odrekli Boga, odlučili su da se vrate veri, što je u to vreme bila veoma hrabra odluka.