Najnovije istraživanje pedijatara: Bebe koje jedu čvrstu hranu bolje spavaju

 Najnovije istraživanje pedijatara: Bebe koje jedu čvrstu hranu bolje spavaju

Istraživanja koja je sprovela svetska organizacija pedijatara “JAMA” došla je do zaključka da je davanje čvrste hrane bebama mlađim od šest meseci, bilo korisno i za bebu, ali i za mamu. Naime, majke su prilikom ovog istraživanja prijavile stručnjacima da su bebe imale manje problema sa spavanjem.

Dva britanska fakulteta, “Kings koledž” i “Sent Džordž”, proučavala su ovaj proces na više od 1.000 tromesečnih beba koje su podelili u dve grupe.

Jedna grupa beba jela je samo majčino mleko, dok je druga pored mleka dobijala i čvrstu hranu, a kako bi ispitivanje bilo validnije, roditelji su naredne tri godine popunjavali upitnike.

Studija je pokazala da su deca iz grupe koja je jela čvrste materije i pila mleko, spavala duže, budila se manje i imala mnogo manje problema sa spavanjem od onih koje su majke isključivo dojile do šest meseci, a razlika u spavanju je bila sat vremena.

Koju god majku danas da pitate, ona bi vam rekla da bebe treba isključivo hraniti majčinim mlekom, ali naučnici smatraju da treba zvanično uvesti ovakav princip ishrane što pre.