VOICE o izveštaju Batuta: Vojvođani piju najgoru vodu, u ovim mestima je 100 odsto neispravna

 VOICE o izveštaju Batuta: Vojvođani piju najgoru vodu, u ovim mestima je 100 odsto neispravna

VOICE je te informacije objavio pozivajući se na godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Iako neki uzročnici neispravnosti pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje, podaci o bolestima povezanim sa hemijskom kontaminacijom se ne prate, navodi se u izveštaju tog instituta za 2018. godinu.

Najveći broj fizičko-hemijski neispravnih uzoraka bio je u Srednjobanatskom okrugu 98,2 odsto, Severnobanatskom 83 odsto, Južnobanatskom 48,6 odsto, dok u Bačkoj prednjače Severnobački okrug sa 42,2 odsto i Zapadnobački okrug sa 41,5 odsto neispravnih uzoraka, piše VOICE (www.voice.org.rs).

U opštinama Ada, Senta, Žitište i Novi Bečej procenat fizičko-tehničke neispravnosti iznosio je 100 odsto, dok je u Zrenjaninu iznosio 98,9 odsto, navodi se u članku.

Dodaje se da su od ukupnog broja gradskih vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću, 64 odsto njih u Vojvodini.

“Većina uzročnika fizičko-hemijske neispravnosti utiče na organoleptička svojstva vode a nema uticaja na zdravlje, dok neki uzročnici neispravnosti pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje. Podaci o bolestima povezanim sa hemijskom kontaminacijom se ne prate”, navodi se u zaključcima godišnjeg izveštaja Instituta “Batut”.