Devojčica iz palestinske porodice u Nišu najbolja u srpskom jeziku i biologiji

 Devojčica iz palestinske porodice u Nišu najbolja u srpskom jeziku i biologiji

Ona podjednako dobro govori srpski i arapski jezik. Larin otac Hajtam Tajem je poreklom iz Jerusalima, a po završetku niškog Medicinskog fakulteta ostao je da živi u Srbiji jer se tu oženio koleginicom sa fakulteta Iman, čiji je otac Palestinac, a majka Srpkinja.

Hajtam i Iman Tajem imaju još dvoje dece, Maju (10) i Kamaja (8) koji poput najstarije sestre odlično govore arapski i imaju u školi sve petice.

Osim što postiže sjajne rezultate na takmičenjima iz srpskog jezika, Lara je odlična iz biologije i ove, kao i prošle godine, osvojila je prvo mesto na takmičenju u Nišu. Pored toga ona peva u horu i trenira odbojku, a učestvuje i u takmičenjima iz matematike “Misliša”.

“Volim da se takmičim, radim to iz zabave, da bih se družila sa drugom decom, ali i da bih svoju školu ‘Car Konstantin’ predstavila što bolje”, kazala je Lara agenciji Beta.

Ona je dodala da ovih dana očekuje rezultate sa okružnog takmičenja iz srpskog jezika, dok su rezultati sa okružnog takmičenja iz biologije stigli i zna da se plasirala na republičko takmičenje.

“Podjednako volim i srpski jezik i biologiju, tako da bih jednog dana volela da postanem ili nastavnik srpskog jezika, kao moja baka ili lekar, kao što su to moji roditelji”, rekla je Lara.

Za sada, dodala je ona, ima vremena za sve da uči, da pomogne i bratu i sestri oko domaćih zadataka i da se druži sa drugom decom. Arapski jezik, kazala je Lara, ne uči posebno i ne ide na časove, već sa ocem priča na arapskom.

Larina majka Iman Tajem rekla je agenciji Beta da je njihova najstarija ćerka od malena pokazala talenat za jezike.

“Progovorila je uporedo srpski i arapski jezik pošto sam sa njom pričala na srpskom, a suprug na arapskom jeziku. Već sa tri godine sama je naučila da čita ćirilicu i latinicu na srpskom jeziku, a nešto kasnije naučila je da čita i piše na arapskom”, izjavila je Iman Tajem.

Iman je kazala da je Lara vrlo samostalna i sve obaveze u školi i oko takmičenja sama završava, mada su suprug, njena majka ona uvek tu da pomognu kad joj nešto zatreba.

“Nadamo se da će i dvoje mlađe dece biti uspešni poput Lare. Kamaj se još ne takmiči, a Maja je ove godine osvojila svoju prvu medalju. Bila je treća na repuličkom takmičenju u krosu”, izjavila je Iman Tajem.

Kako je kazala Iman, deca sa njom ili sa suprugom, svake godine odlaze u Jerusalim kako bi posetili rođake sa očeve strane, i u Jordan gde živi njen otac.

“Kada su deca bila mala razmišljali smo o odlasku u Jerusalim, ali ja do danas nisam dobila vizu za stalni boravak tamo. Sada budućnost vidimo isključivo u Srbiji, naša deca su ovde rođena i svi smo srpski državljani, prave Nišlije”, rekla je Tajem.

Ona je kazala da je za ostanak u Nišu, prevagnulo to što cela porodica voli da živi u Srbiji i voli ovdašnji način života.

“Imamo ovde brojne prijatelje, a i moja majka i rodbina sa majčine strane žive ovde”, izjavila je Iman Tajem.