Zdrava grickalica: Štiti srce i oči, reguliše težinu, čuva seksualnu funkciju

 Zdrava grickalica: Štiti srce i oči, reguliše težinu, čuva seksualnu funkciju

Zdravstvene beneficije pistaća uključuju održavanje zdravog nivoa holesterola, očuvanje zdravlja srca i očuvanje zdrave seksualne funkcije.

Foto: Shutterstock

Holesterol i zdravlje srca

Dobrobiti pistaća počinju sa smanjenjem lošeg holesterola. Visok holesterol je veliki faktor rizika za koronarnu bolest srca, a dodavanjem pistaća u ishranu pomoći će vam da zsštitite svoje srce.

Kontrola težine

Pistaći su odličan izbor za užinu kada pokušavate da smršate. Zdrave masti, vlakna i proteini iz pistaća mogu da vam pomognu da ostanete siti između obroka. Svaka dijeta za postizanje zdrave telesne težine mora uključivati mnogo hranjivih namirnica, a pistaći spadaju u ovu grupu.

Zdravlje očiju

Pistaći štite vaše oči zbog luteina i zeaksantina koji sadrže. Ove dve komponente, poznate kao karotenoidi, jedine su koje se nalaze u retini i očnom sočivu. Oni mogu da pomognu u sprečavanju nastanka starosne makularne degeneracije kao i katarakte.

Seksualna funkcija

Delimično zbog velike količine arginina, zdravstvene beneficije pistaća uključuju i mogućnost poboljšanja seksualne vitalnosti. Na primer, 2011. godine naučnici su testirali oženjene muškarce u rasponu od 38 do 59 godina koji su imali erektilnu disfunkciju. Otkrili su da su ovi muškarci uočili poboljšanja u svom stanju nakon što su dodali pistaće u svoju ishranu.

Foto: Shutterstock

Pomaže kod dijabetesa

Zdravstvene beneficije pistaća uključuju i lečenje komplikacija dijabetesa. Studija iz 2015. godine ispitala je efekte pistaća na lipide/lipoproteine, kontrolu šećera u krvi, markere upale i cirkulaciju kod odraslih sa dijabetesom tipa 2. Otkrili su da pistaći ne utiču na nivo glukoze, već imaju pozitivan uticaj na visinu holesterola i trigliceride.

Dijabetes dovodi do većeg rizika za srčane bolesti kao i moždani udar. Međutim, zdravstvene beneficije pistaća uključuju kontrolu ovih faktora rizika.