Sada je i zvanično: Ovo je najlepše ostrvo na svetu

 Sada je i zvanično: Ovo je najlepše ostrvo na svetu

Magazin “Travel&Leisure” je sproveo istraživanje na osnovu kog je napravio listu najboljih ostrva na svetu, a u glasanju je učestvovalo na hiljade entuzijasta, na osnovu utisaka o aktivnostima, prirodnim atrakcijama, plažama, hrani i ljubaznosti lokalnog stanovništva.

Pobedivši tradicionalne favorite poput ostrva Maui na Havajima, Boru Boru i Tahiti, gusto naseljeno ostrvo Java u Indoneziji proglašeno je najlepšim na svetu.

Opisano kao “srce nacije”, Java je ekonomski i geografski centar Indonezije i mesto u kojem živi 141 milion ljudi.
Smešteno između Sumatre i popularnog Balija, ostrvo Java se prvi put ove godine našlo na listi najlepših ostrva, zahvaljujući prelepim vodopadima, lokalnim tradicijama i očuvanju prirodnih lepota.

Ostrvo je dobilo ocenu 95,28 od 100, kao svojevrsno priznanje brojnim iskustvima i prirodnim atrakcijama koje ima da ponudi.

Prema pisanju “Lonly planeta”, najpoznatije turističke atrakcije na Javi su hram Borobodur, inače najveći budistički hram na svetu, izgrađen u devetom veku, i Jogjakarta, provincija koja je kulturni i umetnički centar Indonezije. U tom mestu se govori najčistiji javanski jezik i tu je strancima najvidljivija njihova tradicija.

Nacionalni park Bromo-Tenger-Semeru na ostrvu Java je takođe jedna od omiljenih destinacija na Javi, zbog pejzaža koji podsećaju na fotografije sa Meseca i vulkana Bromo.

A evo i koja ostrva su se našla u top 10:

1. Java, Indonezija
2. Bali, Indonezija
3. Lombok, Indonezija
4. Maldivi
5. Vaiheke ostrvo, Novi Zeland
6. Palavan, Filipini
7. Mauricijus
8. Cebu, Filipini
9. Paros, Grčka
10. Tasmanija, Australija