Nikola je na bicikli proputovao ceo Balkan i ima snažnu poruku za sve ljude (FOTO)

 Nikola je na bicikli proputovao ceo Balkan i ima snažnu poruku za sve ljude (FOTO)

Prijatelji, rođaci su se otuđili, te se radije dopisuju na društvenim mrežama nego nađu na ručku nedeljom. Svi se druže s tehnologijom, a ne međusobno. Toliko smo postali okupirani telefonima, da više ne primećujemo ni komšije u prolazu, izgubili smo osećaj za druženje.

Međutim, postoje i izuzeci koji se bore protiv otuđenosti i promovišu zdrav život. Nikola Stojanović (27), doktorand prava iz Obrenovca, počeo je da se bavi biciklizmom kako bi ispunio svoje slobodno vreme. Posle deset godina, biciklizam je jedna od njegovih najvećih ljubavi.

Foto: Privatna arhiva

“Najpre sam počeo da vozim bicikl po Obrenovcu, a vrlo brzo sam svoju rutu proširio i na okolna mesta. Svidelo mi se to što dok vozim bicikl celo telo, svaki mišić je u pokretu. Vremenom sam počeo da kupujem opremu i nisam ni primetio kad sam već počeo da se bavim biciklizmom i to malo ozbiljnije”, počinje Nikola svoju priču za SK magazin i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

“U vremenu kada se ljudi odvajaju, razjedinjuju, posvećuju vreme igricima i društvenim mrežama, moja grupa MTBanda i ja smo rešili da se udružimo i zajedno uživamo u čarima prirode, biciklizma, humanizma, kolektiva. Većina nas se poznaje godinama, a ideja o formiranju zvanične grupe rodila se prošle godine”, kaže Nikola.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, njihova grupa je raznolika, i iako se razlikuju po godinama, zanimanjima, gradovima u kojima žive, svi imaju isti cilj, a to je druženje, upoznavanje prirode, ali i zdrav život.

Foto: Privatna arhiva

“U prvom planu nam je planinski biciklizam. Dugo se bavimo biciklizmom pa smo samim tim i dobro opremljeni. Delovi i oprema poređenja radi koštaju koliko i za jedan automobil. Metode, tehnike vožnje, uslovi na putu, koordinacija u prostoru i vremenu, sve su to stvari koje se uce kroz vreme, a mi kao iskusni bici avanturisti već sve to vrlo dobro znamo”, objašnjava nam Nikola.

Foto: Privatna arhiva

Njegova biciklistička grupa ima deset stalnih i još toliko povremenih članova, a iza njih su pređeni hiljade kilometara. Vozili su na Goliji, Stolovima, Durmitoru, Rumiji, Pelisteru i Galičici u Makedoniji, Beušnica u Rumuniji, Triglav u Sloveniji.

Foto: Privatna arhiva

“Okretali smo pedale po svim državama Balkana. Što se tiče gradova, ne zna se broj. Od Skadra, Bitolja, Foče, Podgorice, Banja Luke,Trebinja, Dubrovnika, Ljubljane. Uz sve to obavezan je obilazak značajnih lokaliteta, znamenitosti, manastira, banja, degustacija gurmanskih specijaliteta”, nabraja nam ovaj mladi pravnik.

Foto: Privatna arhiva

Da su posvećeni ovom sportu i da im biciklizam nije samo hobi, govori i činjenica da imaju i svoje dresove, gde su, kako kaže Nikola, obavezni nacionalni simboli.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

“Mi smo ambasadori svoje države na našim putovanjima. Upoznajemo druge s našom tradicijom, kulturom, nacionalnim jelima, prirodnim lepotama. Kao što smo mi gosti u zemljama Balkana, tako vrlo rado i u Srbiji čekamo goste, naše prijatelje kojih smo stekli zaista mnogo”, ispričao je Nikola i najavljuje:

Foto: Privatna arhiva

“Za ovu godinu planiramo put u Sloveniju, Banju Vrujci, Mionicu, Grzu, Goliju, Trebinje, Crnu Goru, Rumuniju, Makedoniju i Italiju. Takođe, učestvovaćemo i na Čiker maratonu u junu, koji traje 10 dana i nije takmičarski. Start maratona će biti iz Kraljeva, a cilj će biti u Tivtu, na obali Jadranskog mora. Na svojoj trasi preći ćemo mnoge planine poput Čemerno, Golija, Jadovnik, Kovren, Bjelasica, Kučke planine, Lovćen. Kretaćemo se preko najlepših balkanskih planina i vrhova, prolazeći kroz nepristupačne terene i na velikim nadmorskim visina”, ističe Nikola.

Foto: Privatna arhiva

Pored većih tura, stalno organizuju i manje vikend vožnje po Srbiji. Za kraj našeg razgovora, Nikola je imao posebnu poruku za sve.

“Bavljenje biciklizmom održava dobro zdravlje, vitku liniju, čuva biodiverzitet, putujete, upoznajete svoju zemlju i otkrivate o njoj nešto što ranije niste znali, sklapate nova prijateljstva i čuvate novac”, zaključuje Nikola.