Patite od nedostatka gvožđa u organizmu? Ovih pet namirnica treba da unosite svaki dan

 Patite od nedostatka gvožđa u organizmu? Ovih pet namirnica treba da unosite svaki dan

Glavna funkcija gvožđa kao minerala u našem organizmu  je prenos kiseonika u krvne sudove i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Kako ga naš organizam ne proizvodi, morate ga unositi hranom. Preporučeni dnevni unos je 18 miligrama.

Ovo su namirnice koje vam mogu pomoći pri nadoknađivanju gvožda u organizmu:

Spanać

Foto: Shutterstock

Ubraja se u namirnice koje u veoma malim količinama daju mnogo hranjivih materija. Takođe, pored toga što je bogat gvožđem, u spanaću ima dosta vitamina C, koji poboljšava absorpciju gvožđa u organizmu.

Crveno meso

Foto: Shutterstock

Ono je veoma bogato vitaminima, proteinima, cinkom i gvožđem. Stručnjaci kažu da osobe koje jedu meso na dnevnoj bazi imaju manje šanse da pate od nedostatka gvožđa u organizmu.

Sardine

Foto: Shutterstock

Pored toga što su bogate gvožđem, sardine sadrže veliku količinu omega 3 masnih kiselina i vitamina D.

Crna čokolada

Foto: Shutterstock

Ukoliko kupite visoko kvalitetnu crnu čokoladu, ne samo da ćete zadovoljiti svoje potrebe za slatkišima, već ćete uz samo jedan red čokolade, svom organizmu obezbediti dovoljno gvožđa, čak  20 procenta  od preporučene dnevne doze.

Pistaći, suvo grožđe i semenke bundeve

Foto: Shutterstock

Ne samo da su ove “grickalice” dobre ukoliko želite da izgubite kilograme, već i ukoliko vam fali gvožđe u organizmu. Dovoljno vam je samo jedno pakovanje ovih namirnica kako biste pomogli zadovoljenju dnevnih potreba organizma za gvožđem.

Ukoliko patite od anemije, pokušajte da sa ovim namirnicama podignete nivo gvožđa u organizmu, pre nego što posegnete za suplementima.