Eksperiment ruskih naučnika: Uzeli uzorak krvi iz srca ždrebeta starog 42.000 godina kako bi ga klonirali (FOTO)

 Eksperiment ruskih naučnika: Uzeli uzorak krvi iz srca ždrebeta starog 42.000 godina kako bi ga klonirali (FOTO)

Ruski naučnici se nadaju da će klonirati životinju staru čak 42.000 godina, koja je pronađena sačuvana u permafrostu u Sibiru prošlog leta i na taj način je vratiti u život.

Nakon meseci priprema, naučnici su sada uspešno izvukli krv iz srca smrznutog ždrebeta, prenosi ruska novinska agencija TASS. Pokušaće da koriste izuzetno očuvane ćelije konja kako bi ih klonirali, a navodno pokušavaju da nađu surogat ždrebicu koja bi mladunče donela na svet.

Ždrebe, staro nešto više od dve sedmice u trenutku kada je uginulo, izuzetno je retko jer je sačuvano u gotovo savršenom stanju čak 42.170 godina. Mišićno tkivo, koža, pa čak i dlaka su u odličnom stanju, što naučnicima daje dovoljno mogućnosti da izvuku DNK za kloniranje.

https://www.facebook.com/Westgate.labs/posts/2135643199838228

Semjon Grigorjev, direktor muzeja “Mamut” u oblasti Jakutsk, rekao je da je ždrebe “najbolje očuvana životinja ledenog doba ikad pronađena na svetu”. On je za TASS dodao da je pronalaženje očuvane konjske dlake gotovo nečuveno.

“Očuvanje dlake je još jedna naučna senzacija jer su svi stari drevni konji pronađeni bez dlake”, rekao je Grigorjev.

Veruje se da je ždrebe pripadalo lenskoj vrsti konja. Naučnici su navodno 20 puta pokušavali da izvuku i uzgajaju ćelije iz životinjskog tkiva, ali su svi pokušaji bili neuspešni.

Međunarodni istraživački tim predvodi južnokorejski stručnjak za kloniranje, profesor Huang Vu-suk, koji je usko uključen u napore da se upotrebe ostaci mamuta koji su sačuvani u permafrostu i vrate u život.

“Postoji sedam istraživača uključenih u projekat na korejskoj strani i svi su pozitivni u pogledu ishoda”, rekla je Lena Grigorjeva, vodeći ruski istraživač na projektu.

Ona je dodala da će za prvi pokušaj kloniranja verovatno koristiti korejskog konja kao surogat majku.

“Oni su neko vreme korišćeni u kloniranju i tehnologija je savladana do savršenstva. Osim toga, i korejski konj je prilično star. To je naslednik mongolskog konja, rekla je Grigorjeva.

“Nadamo se da će se svet uskoro susresti s klonom drevnog ždrebeta”, izjavio je Mihil Jakovlev, urednik univerzitetskih korporativnih medija.

Druga mogućnost je da se koristi jakutski konj – pasmina koja je rođena u istočnom Sibiru i koja je nasledila vrste lenskaja. Jakutski konji mogu da prežive zime sa temperaturama do minus 60 stepeni.

Dr Semjon Grigorjev, vodeći istraživač u Muzeju Mamut u Jakutsku, ranije je rekao da su mišićna tkiva nađene životinje bila su neoštećena i dobro očuvana, tako da su uspeli da dobiju uzorke ovog jedinstvenog pronalaska za biotehnološka istraživanja.