Poučne besede oca Tadeja: Mudre reči o braku, životu i smirenju

 Poučne besede oca Tadeja: Mudre reči o braku, životu i smirenju

Nakon 6 godina u Beogradu, teško se razboleo, a lekari su mu prognozirali još 5 godina života.

Zbog toga je odlučio da ode u manastir Miljkovo kod Svilajnca, gde je upoznao ruskog monaha, arhimandrita Ambrosija, uz kojeg se približio Bogu, a zatim i zamonašio. Ispostavilo se da je prognoza lekara o dužini života bila netačna, pa je otac Tadej poživeo punih 89 godina.

Preminuo je 2003. godine u Bačkoj Palanci, a iako je prošlo 15 godina od njegove smrti, njegove mudre pouke i poučne besede i dalje su inspiracija i zvezda vodilja mnogima.

Ovako je govorio otac Tadej

Sveta Tajna Braka

„Ne poželi tuđeg bračnika“ je jedna od Božijih zapovesti koje stoje u Svetom Jevanđelju.
To podrazumeva da na tuđeg bračnog partnera ili partnerku smemo da gledamo samo kao na brata ili sestru sa potpunim odsustvom svake strasti i bludne pomisli i želje.

Gospod je rekao veoma jasno da svaki um može da razume „Poželeti tuđe veliki je greh, uzeti tuđe ogromna je kazna. Ono što Bog spoji niko ne sme da razdvoji.”

Kada dođe do crkvenog braka to je Božija promisao. Ta osoba se nama svidi i mi je zavolimo ali tu osobu nam je sam Gospod poslao da se kroz bračni krst sa njom spasavamo. Tako da koliko god da nam je brak težak mi nikako ne smemo da se razvodimo i napuštamo tu Svetu Zajednicu, jer Gospod ima svoj plan sa nama…

Koliko god težak naš bračnik bio naš brak sa njim nije naša loša odluka već Božija volja da se tako spasavamo kroz trpljenje. Ukoliko smo mi krivi za loš brak moramo da se posvetimo Gospodu, molitvi, ispovedanju i pričešću, ali u koliko je naš bračnik taj koji stvara ne sklad u braku ne smemo nikako da ga napuštamo i da se razvodimo već da se molimo za njega, i tražimo od Gospoda i presvete Bogorodice da mu otvore oči da spozna ljubav i važnost braka.

Postoje samo dva razloga koja nam dopuštaju prekid  crkvenog braka  a to su : neverstvo i upokojenje bračnog partnera!

Ukoliko ti se svidi i poželiš tuđeg čoveka ili ženu odmah u korenu seci tu želju i moli se Gospodu da ti da snagu da se izlečiš od tih prljavih misli.

Jako je opasno za dušu i dalji napredak tvoj i tvoje dece stupiti u kontakt i odnos sa oženjenim čovekom ili udatom ženom. Takav greh uglavnom pada na pleća tvoje dece. Gospod je tom čoveku dao ženu da se sa njom spasava i obratno i ne smeš ga poželeti i odvojiti od braka.

Evo kako je govorio otac Tadej o smislu života:

Svako dobro i svako zlo potiče od misli, jer smo mi misleni aparat. Utičemo čak i na biljni svet, budući da i biljni svet ima nervni sistem. Svi očekuju mir, utehu, ljubav.

Pokajanje je izmena života. Potrebno je da čovek ode do sveštenika ili svog bližnjeg i da mu kaže šta mu remeti mir. Čim naši bližnji saučestvuju u našem stradanju, mi dobijamo utehu i snagu.

Naše misli utiču ne samo na nas, nego na sve ono što nas okružuje. Moramo da upućujemo dobre misli. Gospod zapoveda da volimo svoje neprijatelje, ne zbog njih, nego zbog nas samih.

Treba oprostiti sve od srca. Kada se oprosti sve od srca, sve je oprošteno. Mi smo (tada) saučesnici mira, tada mir čini radost i utehu svima oko nas. Svi osećaju naše misli mirne, tihe.

Moramo od srca sve oprostiti. Unutrašnji mir ne može da se sačuva dokle god naša savest nešto izobličava.

Moramo umiriti savest. Treba svima oprostiti od srca. Bez toga nema unutrašnjeg mira.

Nema nam mira ako misleno ratujemo sa roditeljima. Duhovi zlobe gledaju da se mi po svaku cenu ogrešimo o roditelje. Tada oni stiču vlast nad nama, a mi mislimo da je neko drugi kriv. Mnogi to uvide, pa poprave misli. Ja uvek to kažem – neki prihvataju, a neki su suviše gordi. Što dajemo, to nam se vraća.

Treba da smo mirni. Bolje je trpeti uvredu, nego naneti uvredu. Ako pretrpimo uvredu, Gospod će nam dati snagu i mir. Ako ne pretrpimo uvredu, savest nam neće dati mira. Savest je Božanski sud.