HRISTOS VASKRSE! Ovo su stari pravoslavni običaji koje bi trebalo danas da ispoštujemo

 HRISTOS VASKRSE! Ovo su stari pravoslavni običaji koje bi trebalo danas da ispoštujemo

Kod vernika koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru, Uskrs se naziva i Vaskrs, a evo šta obavezno treba da radite tokom današnjeg dana.

Kada svane dan Vaskrsenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin sa svojom porodicom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, međusobno se pozdravlja rečima: “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Kad se iz crkve dođe kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i on kadi celu kuću.

Ukoliko ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas se čita “Oče naš” i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače.

Prilikom tucanja izgovara se, takođe, “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

Foto: Shutterstock

Postoji i niz uskršnjih običaja u svetu, a neki od njih bi mogli i da vas iznenade.

– Za Uskrs valja ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu.

– Ujutru se valja umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje

– Na drugi dan Uskrsa, koji se zove Uskršnji ponedeljak, ide se na groblje i na svaki grob se ostavlja po jedno crveno jaje (da bi i preminuli preci uživali u vaskrsenju Isusa Hrista). Ovaj dan se zove i Vodeni ponedeljak, jer tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene. Na ovaj ponedeljak valja i ostaviti razbijeno uskršnje jaje u njivi, da njiva bude plodna. A uskršnje jaje se daje i stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava.