Koliko smete da jedete jaja posle Vaskrsa, rok trajanja je veoma kratak

 Koliko smete da jedete jaja posle Vaskrsa, rok trajanja je veoma kratak

S vaskršnjim jajima morate da budete posebno oprezni, jer, pre svega, kuvana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od svežih. Vaskršnja imaju još kraći, jer nekoliko dana stoje na sobnoj temperaturi kao najlepša dekoracija trpeze, umesto u frižideru.

Naime, stručnjaci kažu da jaje koje je duže od dva sata stajalo na sobnoj temperaturi, već tada postaje “plodno tle” za rast i razmnožavanje bakterija!

Prilikom samog kuvanja, sa ljuske jaja spada zaštitni sloj, a kada ih kasnije ponovo potapamo u kipuću vodu da bismo ih ofarbali, dodatno se stanjuje i jaje postaje izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama. Kao rezultat toga, lako može da se javi trovanje.

Trovanje kuvanim jajima obično je praćeno mučninom, nadutošću, osećajem nelagode u stomaku, povraćanjem i dijarejom.

Stručnjaci savetuju da, ako ih ne držite u frižideru, vaskršnja jaja pojedete istog dana ili najkasnije sutradan. Ako ih, pak, čuvate u frižideru, jaja možete da iskoristite u roku od šest dana.