Najnovija studija: Evo šta jedna cigareta radi vašem zdravlju

 Najnovija studija: Evo šta jedna cigareta radi vašem zdravlju

Za one kojima je teško da ostave cigarete, strategija je da postepeno smanjuju, a neki uspevaju i da popuše samo jednu cigaretu dnevno.

Međutim, najnovija studija ukazuje da pušenje samo jedne cigarete dnevno nosi sa sobom 50% rizika od dobijanja srčanog oboljenja i moždanog udara koliko nosi pušenje 20 cigareta dnevno.
To što pušite manje cigareta ne znači da ste smanjili rizik za zdravlje, zaključili su istraživači Univerziteta Koledž u Londonu, koji su pregledali 141 bivšu studiju o rizicima povezanim sa pušenjem jedne, pet ili 20 cigareta dnevno.
Otkriveno je da su muškarci koji su pušili jednu cigaretu dnevno imali za 46% povećan rizik od srčanog oboljenja i 25% od moždanog udara u poređenju sa nepušačima.

Žene su imale čak za 57% veći rizik od srčanog oboljenja, a 31% za moždani udar, u poređenju sa nepušačima.

Kako bi stvarno uklonili rizike po zdravlje koje sa sobom nosi pušenje, smanjenje broja cigareta nije dobra ideja – jedina efektivna mera je da ih potpuno ostavite, zaključili su istraživači.

“Nadam se da će ljudi iskoristiti ovu informaciju na pozitivan način, koji bi ih ohrabrio da prestanu da puše u potpunosti”, istakao je autor studije Alen Hekšou.