Niste se još odlučili kuda ćete za 1. maj? Imamo nekoliko zanimljivih predloga za vas

 Niste se još odlučili kuda ćete za 1. maj? Imamo nekoliko zanimljivih predloga za vas

1. Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezero u Istočnoj Srbiji, na 2km od Velikog Gradišta.

Ljubitelji baškarenja po bazenima imaju u ponudi Aqua Club, kompleks bazena na površini od 2500m2, a ako ne možete da odustanete od sporta, čak i kad su praznici, na Srebrnom jezeru možete pronaći terene za tenis, mini golf, biciklističke staze, kao i parkove za najmlađe.

 

Foto: Shutterstock

Već nekoliko godina za redom Srebrno jezero predstavlja najposećeniju prvomajsku destinaciju za mlade.

Na samo 40 km od Srebrnog jezera nalazi se rimski grad i vojni logor Viminacijum. Istorija grada seže u daleku prošlost, u period između 1. i 4. veka, a danas predstavlja izuzetno vredno arheološko nalazište. Na 20 km od od ovog jezera nalazi se još jedan spomenik kulture – Golubac, a na samo 10 km od Golupca nalazi se Manastir Tuman, koji je sazidan u 14. veku uoči Kosovskog boja.

2. Borsko jezero

Borsko jezero je veštačko jezero u podnožju planine Crni vrh.

Na obali jezera nalaze se četiri veće i nekoliko manjih plaža, što dovodi do toga da je ovo omiljeno odmaralište Borana. Tempertura vode tokom letnjih dana je 26 stepeni što je idealno za kupanje.

Međunarodni praznik rada na Borskom jezeru tradicionalno se obeležava kulturno-zabavnim programom na Glavnoj plaži.

Foto: Shutterstock

Na samo 7km od Borskog jezera nalazi se Brestovačka banja poznata po svojim termomineralnim izvorima.

Nedaleko od Bora i Borskog jezera nalaze se i planina Crni vrh, Zlotske pećine, kao i Dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića.

3. Palićko jezero

Jezero Palić, kao i naselje pod istim imenom, nalaze se 8 km istočno od Subotice, blizu granice sa Mađarskom.

Prelepi parkovi, zelenilo, jezero, hoteli visoke kategorije čine Palić idealnim mesto za mir i uživanje.

U periodu od 29. aprila do 2. maja na Paliću se održava manifestacija pod nazivom Prvomajski uranak. Tada ceo Palić postaje Luna park, restoran i pijaca sa štandovima rukotvorina.

 

Foto: Shutterstock

Na obali jezera, nalazi se poznati Ženski štrand, gde su se nekada davno žene skrivale kada su želele da se okupaju u jezeru. Danas, to je jedna od najposećenijih turističkih mesta na Paliću, ali i prepoznatljiv i autentičan primer mađarske secesije i narodne umetnosti. Stil mađarske secesije uočljiv je i u ostalim građevinama na Paliću-Vodotoranj, Velika terasa, Muzički paviljon i spomen česma.

Pored toga vredi i ići vinsko turom i obići poznate vinarije koje se nalaze nedaleko od ovog jezera. Najpoznatija među njima je vinarija Zvonka Bogdana, koja je od Palića udaljena 1,8km.

4. Sokobanja

Više desetina hiljada turista posećuje Sokobanju svake godine tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, a najposećenija izletišta su: Lepterija, Sesalačka pećina, Vrelo Moravice, Vrmdžansko i Bovansko jezero.

Svi posetioci koji Sokobanju posete za praznik rada mogu se zabaviti uz muzički koncert na centralnom gradsku trgu, kao i tradicionalni festival cveća i ukrasnog bilja.

Foto: Wikimedia

Posetite srednjovekovni Soko grad i izletište Lepterija. Na ovom izletištu održava se tradicionalni prvomajski uranak zato što raspolaže brojnim drevnim klupama sa nadstrešnicama, specijalnim mestima za loženje logorske vatre, kao i parkićima i igralištima za decu.

Ukoliko prvi maj provedete na izletištu Lepterija, posetite i posebnu zanimljivost ovog kraja, a to tena u kojoj je prirodno ocrtan lik Bogorodice sa Isusom Hristom, takozvana Bogorodica u steni.

5. Beogradska izletišta

Ako ipak odlučite da ostanete ili da čak dođete do Beograda, evo koliko mesta koja su idealna za roštiljanje.

Avala

Ovo je prava planina za šetnju, razonodu i odmor u prirodi. Nalazi se 16 kilometara južno od Beograda. Sa svojih 511 metara, tek je za koji metar izbegla da je zovemo brdom. Na Avali se nalazi Spomenik neznanom junaku. Za potrebe njegove izgradnje 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjovekovnog grada Zrnova.

Foto: Shutterstock

Toranj na Avali je otvoren za posetioce i turiste. Sa njega se pruža predivan pogled na čitavu Šumadiju. Obavezno obiđite i spomenik ruskim veteranima nalazi se nešto niže od Spomenika neznanom junaku.

Park Topčider

Jedan od najstarijih parkova u Beogradu, Topčider, nalazi se u dolini Topčiderske reke. Topčiderskom parku vremenom je promenjena namena. Izgrađen kao dvorski park za vladara, od 1903. godine postaje dostupan svim građanima.

Foto: Shutterstock

Najčešće se u Topčider dolazilo fijakerima, a uvođenjem električnog tramvaja, popularnog “topčiderca” koji je polazio sa Terazija, ovaj prirodni kompleks postao je najposećenije izletište Beograđana.

Zvezdarska šuma

Park-šuma Zvezdara nalazi se na istoimenoj beogradskoj opštini. Ovo atraktivno izletište prostire se na površini od oko 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park.

Ovaj park je danas prijatno mesto za odmor i rekreaciju, tu su staze za šetnju, rekreativne zelene površine, biciklističke staze, igrališta za decu, teren za mini-golf…

Košutnjak

Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 metara.

Foto: Shutterstock

U Košutnjaku su i dva posebno uređena kompleksa: Sportsko-rekreativni centar “Pionirski grad” i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Sportski centar “Košutnjak” ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoreni bazen.

Ada Ciganlija

Zelena, uređena, opremljena i opuštena, sa prvim zracima prolećnog sunca ona postaje omiljeno mesto Beograđana.

Foto: Shutterstock

Od ranog jutra do duboko u noć – na Adi je uvek živo. Dobitnik je plave zastave drugu godinu zaredom. Na ovom izletištu možete da vozite bicikl, igrate fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, bejzbol, golf, ragbi, hokej na travi, podignete nivo adrenalina na bandži džampu, opustite se uz pecanje ili zategnete duh i telo uz friklajming na veštačkoj steni.