Narodna verovanja za maj: Zaljubljuju se čak i oni koji nisu planirali, a evo šta treba da uradite za ljubav i zdravlje

 Narodna verovanja za maj: Zaljubljuju se čak i oni koji nisu planirali, a evo šta treba da uradite za ljubav i zdravlje

Tako se mesec aj prema crkenom tumačenju naziva i carski mesec, a od davnina se smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Foto: Shutterstock

Osobe rođene u ovom mesecu su vesele po prirodi i vedrog duha, pametne, sklone su nauci i učenju. Na prvi pogled su mirne, ali mogu brzo da planu, otvorene su i odmah “u lice” kažu šta misle. Novac lako zarađuju, ali i lako i brzo troše, tako da zbog toga mogu da imaju problema. April im je baksuzan mesec i tada mogu da imaju svakakvu štetu, a treba da se paze bolesti stomaka.

Maj mesec se smatra granicom između zime i leta, i sve ritualne radnje koje se vrše vezane su za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Običaji i verovanja srpskog naroda za ovaj mesec vezana su za Đurđevdan, jer je od tog dana zavisilo kakav će biti čitav maj.

Foto: Shutterstock

Toga dana kite se vrata, prozori i čitave kuće raznim biljem, kako bi godina i dom bili “berićetni”, “da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru”. Ponegde je običaj da ovo kićenje zelenilom vrše na sam Đurđevdan pre zore.

Na đurđevdanskim urancima se mladi opasuju vrbovim prućem “da budu napredni kao vrba”, kite zdravcem “da budu zdravi kao zdravac”, koprivom “da kopriva opeče bolesti sa njim” i selenom “da im duša miriše kao selen”.

Foto: Shutterstock

Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.