Odlučili ste danas da roštiljate? Ove tajne morate da znate da bi vam roštilj uspeo

 Odlučili ste danas da roštiljate? Ove tajne morate da znate da bi vam roštilj uspeo

Upotrebljavajte drveni ugalj, odnosno brikete. Drvo nemojte stavljati ispod uglja, jer neće do kraja izgoreti, pa će se pojavljivati vatra.

Ugalj stavite na sredinu u obliku piramide, na to stavite sitne grančice, potpalite i nakon 20 minuta raširite po celom roštilju.

Foto: Shutterstock

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ugalj. Čekajte da ugalj primi svetlosivu boju, a žar postane crven.

Ako, ipak, niste sigurni, da li je vatra dovoljno jaka, postoji jedna caka.

Stavite ruku iznad vatre na razdaljinu od 15 centimetara. Ako ruku možete da držite bar četiri do šest sekundi, vatra je srednje jačine, sve što duže od toga možete da izdržite znači da je vatra slaba, a ako ne možete ni tri sekunde, vatra je prejaka.

Foto: Shutterstock

Meso je potrebno marinirati, odnosno začiniti dosta pre nego što planirate da ga stavite na roštilj. Svinjetinu treba držati najmanje dva, a crveno meso, četiri sata u marinadi.

Za kakvu god marinadu da se odlučite, imajte na umu da mora da bude masna, što podrazumeva ulje ili druge masnoće i lagano kiselkasta, što znači sirće, vino ili pivo, da visoka temperatura ne bi isušila meso i učinila ga tvrdim.

Takođe, meso nemojte soliti pre pečenja, jer so izvlači vodu, pa bi vaš omiljeni komad sa roštilja mogao da ispadne tvrd.

Bela i svetla mesa (teletina, piletina, riba) prirodno su suva i meka, pa ih treba peći na umereno zagrejanom roštilju, a da bi bila sočna, u toku pečenja ih treba više puta premazivati uljem, rastopljenom mašću, puterom ili slaninom. Tamna mesa (svinjetina, junetina, govedina) prirodno su sočna i relativno tvrda, pa ih najpre treba zapeći na veoma zagrejanom roštilju (da bi se zatvorile pore), a zatim pečenje nastaviti na umerenoj vatri.

Da bi bile mekane, namirnice možete da umočite u kiselo mleko ili jogurt, a ako želite da postignete hrskavost, možete je malo držati u marinadi od piva.

Foto: Shutterstock

Roštilj nije roštilj ako na njemu ne zamirišu kobasice. Ipak, pre stavljanja na rešetku obavezno ih zarežite kako ne bi pucale.

Pre nego što krenete, evo i kojim redosledom treba da pečete: na jaki žar prvo ide govedina, nakon nje idu piletina, kobasice, ražnjići pa povrće, jer mu više odgovara niža temperatura.

Da bi vam rešetka roštilja ostala čista posle pečenja, dovoljno je da polovinu glavice nabodete na viljušku i pređete energično preko rešetke pre nego što se potpuno ohladi.

Da bi i okolina posle vas ostala čista, pokupite sve ostatke kako bi oni koji dolaze posle vas podjednako uživali u prirodi i pazite gde roštiljate!

Prijatno!