Saveti kako da efikasno preporodite organizam posle Prvog maja

 Saveti kako da efikasno preporodite organizam posle Prvog maja

Sigurni smo da niste, zato vam donosimo savete kako efikasno da preporodite organizam posle prazničnog lumpovanja u prirodi.

Obavezno pijte vodu

Ako jedete masno meso, poput svinjetine s roštilja, obavezno pijte vodu. Iako bi vam lepše “leglo” pivo uz dobro parče mesa, vodom ćete se spasti stomačnih tegoba.

Šetajte

Sutra ćete oporavljati od današnjeg izleta i nećete želeti da ustanete iz kreveta. Ipak, nađite snage da izađete napolje i prošetate. Lagana šetnja i svež vazduh pomoći će vam da se brže vratite u “normalu”.
Jedite povrće

Nakon preobimne konzumacije roštiljkog mesa i alkoholnih pića, poželjno je u organizam uneti dovoljnu količinu vlakana. Povrće, poput kelja, ali i žitarice daće vam osećaj olakšanja u organizmu.

Jedite jabuke

Jabuke su idelan način da uneste dovoljnu količinu topivih vlakana, kojim ćete sniziti nivo masti u krvi.

Šta ako ste popili koju čašicu više?

Mučnina, glavobolja, malaksalost, samo su neke od nus pojava ukoliko ste sebi dopustili koju čašicu više.

Savetuje se povećan unos vode, jer alkohol kao diuretik dovodi do dehidratacije. Takođe, preporučuje se čaj od nane, jer smanjuje mučninu, kao i sok od kiselih krastavaca, sok od narandže. Od hrane će vam pomoći banana, kivi, jaja jer imaju aminokiseline cistein i taurin koje smanjuju dejstvo acetaldehida, kokošja supa, ovsena kaša.

Kao što ste već mogli da pročitate voda je vaš najveći saveznik u slučaju da ste preterali kada je alkohol u pitanju. Ukoliko u normalnim uslovima čovek pije dve litre vode, u “vanrednoj situaciji” stručnjaci savetuju da duplirate dozu. Za nadoknađivanje izgubljene tečnosti, budući da je alkohol poznat po tome da dovodi do dehidracije organizma dobra je i kisela voda. Osećaj mučnine smanjiće i čaj od đumbira.