DANAS JE ZELENI ČETVRTAK: Evo šta nikako ne valja raditi!

 DANAS JE ZELENI ČETVRTAK: Evo šta nikako ne valja raditi!

Jedan od naziva za sedmicu po Vaskrsu je “prazna” nedelja. U istočnoj Srbiji se ona praznuje da bi bila rodna godina, to jest da polje ne bude prazno. Naročito se u ovoj sedmici svetkuje prazni četvrtak, te postoje posebna pravila koja se moraju ispoštovati.

Do Drugog svetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke – zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezani u jaram. Štaviše, tog dana stoku nisu ni uprezali u kola.

Ovo se poštovalo naročito u Istočnoj Srbiji kada se cela ova nedelja, a posebno četvrtak, praznovao da bi bila rodna godina. Nije se dirala zemlja u polju, niti su orali ni kopali, niti uprezali stoku, dok su ostale poslove radili.

Takođe, na ovaj dan obavezno treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti.

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan – svi osim ovog. Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, karakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.