Oprez roditelji: Ove sobne, ali i dvorišne biljke uzrokuju trovanje kod dece

 Oprez roditelji: Ove sobne, ali i dvorišne biljke uzrokuju trovanje kod dece

Statistika pokazuje da je više od 50 odsto slučajeva trovanja dece uzrokovano sobnim biljkama, a simptomi su različiti – osip, bolovi u stomaku, povraćanje.

Fikus

Ako dete samo dotakne fikus, na koži se može pojaviti peckanje i svrab. Taj problem rešava se ispiranjem hladnom vodom, ali ako proguta deo lista, peckanje će osetiti i u grlu, a mogu se javiti i problemi prilikom disanja.

Foto: Shutterstock

I tada je neophodno usta isprati hladnom vodom.

Narcis, ciklame

Pravi izazov za radoznalu decu su rododendron, difenbahija, filadendron, hrizanteme, narcis, kao i ciklame. Te divne biljke, raznih boja i oblika, mogu biti vrlo opasne ako dete proguta neki njihov deo.

Foto: Shutterstock

Dete može da oseti peckanje u grlu, bol u stomaku, može i da povraća, ali u nekim slučajevima može doći i do oticanja jezika.

Bršljan, oleander

Posebno otrovne biljke su bršljan, klinija, oleander i ricinus. Simptomi trovanja su povraćanje, jaki stomačni bolovi, osećaj žeđi, oticanje jezika, ali i promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi.

Foto: Shutterstock

Zato je bolje sprečiti nego lečiti – neka vam dete uvek bude na oku tokom boravka u prirodi, a sobne biljke držite na dovoljno visokom mestu da ih mali radoznalci ne mogu dohvatiti.

Foto: Shutterstock

Ako posumnjate da je dete progutalo list ili cvet neke od navedenih biljaka, najbolje je odmah otići lekaru. U nekim slučajevima, pomoći će samo ispiranje vodom, ali je uvek bolje da stručno lice ustanovi u čemu je problem i kako ga rešiti.