Simptomi astme koje nikako ne smete ignorisati!

 Simptomi astme koje nikako ne smete ignorisati!

Astma je hronično oboljenje disajnih puteva koja prouzrokuje poteškoće sa disanjem i može se manifestovati na različite načine.

Mehanizam koji dovodi do simptoma je složena imunološka reakcija našeg disajnog sistema na raznolike alergene iz neposredne okoline. Tada se razvija upala i oslobađajuse hemijski posrednici.

Ali, treba znati da astma nastaje bez znakova upozorenja, a faktori rizika su različiti-cigarete, alergeni,mirisi indrustrijskih proizvoda za čišćenje…

Simptomi mogu biti različiti od osobe do osobe, a najčešće se pogoršaju kada smo na hladnom vazduhu, izloženi dimu, grinjama, jakim emocijama i stresu, kao i fizičkoj aktivnosti.

Ovo su neki od prvih simptoma koji mogu upućivati na astmu:

Kašalj

Poznato je da je kašalj propratni simptom prehlade i virusa, ali ukoliko primetite da se učestalo ponavlja i pogoršava tokom noći, nemojte ignorisati. To može biti znak da imate astmu.

Zviždanje prilikom disanja

Piskutavi zvuk je česti simptom respiratornih poremećaja, te ukoliko ga primetite morate se obratiti lekaru.

Gubitak daha

Ako prilikom penjanja uz stepenice ili uzbrdicu osećate da bugite vazduh , trebalo bi da posetite doktora kako bi se utvrdio uzrok gubitka daha. Neki ljudi osećaju ove poteškoće čak i dok razgovaraju.

Stezanje grudnog koša

Ako osećate stezanje u grudnom košu, veliki pritisak i tup bol, to mogu biti jasni simptomi astme.

Kada smo izloženi alergenima ili faktorima rizika astme simptomi najčešće dolaze naglo ili se u ređim slučajevima javljaju tokom nekoliko sati ili dana.

Klasični simptomi astme su:

  • kašljanje
  • otežano disanje (dispneja)
  • zviždanje u bronhijama i plućima uz naglašeno produžen izdisaj

 

Pre samog napada astme, može doći do iritacije nosa i grla. Neke osobe najpre osete pritisak u grudima, bol ili nadražaj na kašalj. Napadi obično počinju ubrzanim disanjem. Kako se ono pogoršava, svi disajni mišići postaju aktivniji.

Mišići vrata se stežu, govor je otežan ili nemoguć. Kraj napada je često obiežen kašljem s iskašljavanjem guste sluzi. Astma se obično pogoršava tokom noći, a napadi se javljaju između 2 i 4 sata ujutru.