Muči vas nadimanje stomaka? Ove dve namirnice izbegavajte

 Muči vas nadimanje stomaka? Ove dve namirnice izbegavajte

Nadutost je neprijatno stanje koje muči mnoge ljude, a uzrok može biti konzumiranje određene hrane, ali i prebrzo ili preterano jedenje.

Rizik od nadutosti želuca se pojačava sa konzumiranjem karfiola, tvrde naučnici. Naime, ako jedete velike količine karfiola tokom obroka može se desiti da vam otiče stomak, piše medicinski portal Medical News Today.

Naime, karfiol spada u namirnice koje su veoma teške za varenje. Međutim, stručnjaci savetuju da bolove u stomaku ili nadutost možete ukoliko karfiol dobro skuvate.

“Nadutost je stanje kada stomak otiče, što se često javlja nakon obroka. Ljudi koji imaju problema sa nadutošću primetili su da je ovo stanje povezano s konzumiranjem određenih namirnica. Sezonsko povrće je zdrava hrana koja sadrži mnoge esencijalne hranjive sastojke, uključujući vitamine C i K, vlakna i kalijum. Međutim, može da izazove neke neželjene probavne simptome, uključujući i nadutost”, stoji u studiji.

Osim toga, rizik od nadutosti se pojačava i ako redovno jedete luk.

Crni luk sadrži fruktane, rastvorljiva vlakna koja su teška za probavni sistem. Takođe, nadutost može da uzrokuje konstipacijom, sindromom iritabilnog creva ili čak gutanjem previše vazduha. Ona može biti uzrokovana i nekim ozbiljnijim stanjima, uključujući kod žena rak jajnika ili rak creva, prenosi Daily Express.