Čudo iz prirode: Šta sve sadrži šargarepa?

 Čudo iz prirode: Šta sve sadrži šargarepa?

Šta sve dobro donosi šargarepa? Da krenemo redom. Vrlo je čest sastojak u različitim svetskim kuhinjama, ali osim što popravlja ukus mnogih jela, sadrži i brojne dragocene nutrijente koji su važni za dobro zdravlje.

U šargarepi se kriju brojni važni minerali i vitamini:

Kalijum – pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Vitamin A – važan je za dobar vid, rast i pravilan razvoj

Biotin – ima važnu ulogu u metabolizmu proteina

Vitamin B6 – pomaže u pretvaranju hrane u energiju

Vitamin K1 – neophodan za zdrave kosti

Osim toga što nudi mnogo vitamina, šargarepe imaju vrlo malo masti i pretežno se sastoje od vode i ugljenih hidrata. Ipak, uprkos tome što sadrže i skrob i šećer, šargarepe (u sirovom stanju) imaju nizak glikemijski indeks, što je važno za osobe koje moraju o tome da vode računa.

Uz to, šargarepe su i sjajan izvor vlakana, koja su važna za održavanje nivoa šećera u krvi u zdravim granicama, a korisna su i za dobre bakterije koje žive u našim crevima.

…snižavaju holesterol u krvi. Bolesti srca obično “počinju” povišenim holesterolom, i ako ga držite u preporučenim granicama, činite mnogo za svoje zdravlje.

… dobre su za vid. Zahvaljujući vitaminu A koji sadrže šargarepe, konzumiranje ovog povrća može vam pomoći da sačivate oštar vid i zdrave oči. Uz to, karotenoidi u šargarepama mogu da umanje rizik od makularne degeneracije.

… pomažu u mršavljenju. Imaju nisku kalorijsku vrednost, ali zahvaljujući visokom sadržaju vlakana zasitiće vas na duže vreme.

… umanjuju rizik od nekih vrsta raka. Pune su karotenoida, koji umanjuju rizik od raka koji napada organe stomačne duplje, debelo crevo i prostatu.