Da li ste čuli za manuka med? Fenomenalan sastojak za negu kože

 Da li ste čuli za manuka med? Fenomenalan sastojak za negu kože

Iako su efekti ovih proizvoda zaista fenomenalni, ipak smo stalno u potrazi za novim preparatima i proizvodima organskog porekla, koji će optimizovati našu rutinu u nezi kože. Ove godine je glavna zvezda u nezi kože tela – med! I to ne bilo kakav, nego poseban manuka med, koji se odlikuje neverovatnim svojstvima. Šta je manuka med i kakakv efekat daje u nezi kože, saznajte u nastavku teksta.

Kada su Kourtney Kardashian i Victoria Beckham uvele med u svoju svakodnevnu negu, znali smo da će ovo prirodno blago postati novi “go to” sastojak u nezi kože. Ipak, potražnja za manuka medom je tolika, da eksperti ovu pomamu nazivaju “manuka zlatna groznica”.

Šta je zapravo manuka med?

Manuka drvo je autohtona vrsta Novog Zelanda. Dakle, ova biljka se može pronaći isključivo na tom području, pa je i med dosta redak, skup i tražen. Pčele koje kupe polen isključivo s manuka drveća, stvaraju čisti manuka med. Maori (starosedeoci Novog Zelanda), manuka med koriste vekovima unazad. Najčešće ga koriste u medicinske svrhe, za izlečenje rana i opekotina i kao vrstan antiseptik. Za razliku od drugih vrsta meda, hidrogen peroksid u manuka medu je otporan na visoke temperature i svetlost. Čak i kada se hidrogen peroksid u manuka medu razgradi, ovaj med zadržava svoja lekovita svojstva!

Manuka med je pokazao izuzetan efekat u zaustavljanju širenja bakterija, virusa i parazita, a najznačajniju ulogu ima u nezi kože. Naime, ovaj organski proizvod zaustavlja razvoj gljivica i jak je antioksidans. Nazivaju ga superherojem u nezi kože lica i tela, posebno u borbi protiv ekcema, bora i znakova starenja. Sadrži aminokiseline koje potenciraju stvaranje kolagena i balansira Ph vrednost kože.

Ipak, trebalo bi povesti računa prilikom nabavke ovog proizvoda, ili kozmetičkih preparata na čijoj deklaraciji stoji da sadrže manuka med. Budući da su izvanredne isceliteljske osobine manuka meda postale poznate širom sveta, pojedine kompanije oglašavaju svoje preparate kao preparate koji sadrže čist manuka med. U većini slučajeva, reč je o izrazito malim količinama ovog meda u sastavu preparata, ili uopšte nije reč o manuka medu, nego o drugom medu, poreklom sa Novog Zelanda. U ovom slučaju, cena je dobar indikator kvaliteta. Ako se reklamira jeftin preparat koji u sebi sadrži manuka med, oglas je verovatno suviše dobar da bi bio istinit.

Već znamo da je med dobar za našu kožu, zbog svih lekovitih svojstava koje poseduje. Manuka med poseduje dodatna svojstva, koja organski med pretvaraju u supermed! smiley Ipak, kozmetička industrija i dalje traži najbolje načine da ovaj sastojak uključi u sastav proizvoda za negu kože lica i tela. Trenutno je cena ovih proizvoda, najveća prepreka između naše svakodnevne rutine u nezi kože i ovog prirodnog blaga.