Primećujete li drugačiji ukus? Ako kupujete paradajz u prodavnicama, ovo bi trebalo da znate

 Primećujete li drugačiji ukus? Ako kupujete paradajz u prodavnicama, ovo bi trebalo da znate

Novo istraživanje pokazuje kako u 93 odsto paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban ukus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, najveću ekonomsku korist.

Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i ukusa, piše The BigThink.

Foto: Shutterstock

“Tokom kultiviranja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni”, rekao je Zangjun Fei sa Univerziteta Kornel.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu “Nature Genetics”, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultiviranih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti, prenosi Express.hr.

Foto: Shutterstock

Zatim su ove podatke usporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza. Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koje se mogu pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.