Dame oprez: Vaša desna ruka otkriva da li možete da dobijete smrtonosni oblik raka

 Dame oprez: Vaša desna ruka otkriva da li možete da dobijete smrtonosni oblik raka

Izdvojite nekoliko minuta i pažljivo pregledajte kožu svoje desne ili leve ruke. Naime, osobi koja ima više od jedanaest mladeža na jednoj ruci preti veća opasnost da jednog dana oboli od smrtonosnog raka kože, malignog melanoma.

Kako pokazuje najnovije istraživanje, brojanje mladeža na jednoj ruci predstavlja odličan indikator ukupnog broja mladeža na telu. Na primer, ljudi koje imaju više od deset mladeža na ruci po pravilu imaju više od 100 mladeža na celom telu.

Nažalost, tih stotinu mladeža govore da osoba ima petostruko veći rizik da oboli od opakog raka kože, melanoma.

Ovaj tip kancera razvija se iz abnormalnih mladeža, tako da je rizik od melanoma direktno povezan sa brojem mladeža koje osoba ima.

Tokom istraživanja, koje su sproveli naučnici s Kings koledža u Londonu, prikupljeni su podaci od oko 3.000 blizanaca. Stručnjaci su beležili činjenice o tipu kože i mladežima i ispostavilo se da broj mladeža i te kako ima veze s rizicima za melanom.

Teorija je potom ponovo proverena na manjoj grupi od 400 žena s melanomom i ispostavila se kao tačna. Dame koje imaju više od sedam mladeža na desnoj ruci imaju devet puta veći rizik da obole od raka kože. One takođe po čitavom telu imaju više od 50 mladeža.

Osobe oba pola, koje imaju više od 11 mladeža na desnoj ruci imaju više od 100 mladeža na celom telu, što znači još veći rizik od melanoma.