Okamenjeni sunčev zrak: Ćilibar- talisman protiv uroka, lek za dušu i telo

 Okamenjeni sunčev zrak: Ćilibar- talisman protiv uroka, lek za dušu i telo

Ćilibar ili jantar je fosilna smola, koja se upotrebljava za izradu nakita i lakiranje. Iako nije mineral, jer nema kristalnu strukturu, smatra se dragim kamenom. Zbog mogućnosti da privlači i sakuplja elektricitet mnogi ga smatraju veoma lekovitim. Ljudi ga cene jer izvlači sve nezdrave supstance iz tela i pomaže obnavljanju tkiva.

Foto: Shutterstock

U Srbiji ogrlice napravljene od ćilibara najčešće nose bebe, jer se smatra da fosilna smola umanjuje bol kada rastu zubi, dok u Rusiji jantar nose i odrasli, pre svega osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom.

Važno je naglasiti da ogrlice za bebe nisu namenjene žvakanju, niti su one tek puki nakit. Stručnjaci savetuju da ih beba treba nositi u toku dana, a baš iz razloga što je njihovo žvakanje zabranjeno dete bi trebalo da bude pod nadzorom roditelja.

Drevne tradicije smatraju ćilibar kamenom univerzalne životne snage, jer je kako se veruje u njegovoj osnovi zarobljen život. Naučnici su upravo u ćilibaru pronašli životinje stare i više do 90 miliona godina. Nedavno je u ćilibaru oktriven fosil puža, za koji se veruje da je star 99 miliona godina. Najmanje 214 biljnih vrsta otkriveno je morfološkom analizom ćilibara, zbog čega ga još nazivaju i “prozorom u prošlost”.

Foto: Shutterstock

Glavni aktivni i lekoviti sastojak ćilibara je sukcinatna kiselina koja usporava starenje organizma, a najviši procenat ove kiseline sadrži baltički ćilibar (3-8 posto), koji se ujedno smatra i najlekovitijim. Ova kiselina snižava krvni pritisak, ublažuje upalne procese u telu, a ispitivanja su pokazala da je efikasana kod upala jednako kao antibiotik.

Kada govorimo o oglicama za bebe navedena kiselina se u minimalnim količinama, a u dodiru sa kožom mališana, ispušta iz ogrlice, i na taj način, dakle preko kože, apsorbuje u organizam, gde deluje na uzrok problema.

Ćilibar umanjuje porođajne bolove, probleme sa zglobovima, bol u leđima, kostima i zubobolju, a da bi neprijatan osećaj nestao potrebno je ćilibar staviti u neposrednoj blizini bolnog mesta. Takođe, osobe koje nose ćilibar su manje razdražljive i nervozne, pa će vam poznavaoci ovog dragog kamena savetovati da ćilibar uvek nosite u džepu, ukoliko patite od ovih tegoba. Treba naglasiti i da ćilibar generalno smiruje organizam i reguliše nesanicu. Kada se nosi direktno na koži sprečava alergije.

Foto: Shutterstock

Od ćilibara se pravio i čuveni napitak “lamervajn”, piće “besmrtnosti”.

U pojedinim kulturama veruje se da ćilibar utiče na lepotu, pomaže da se donesu ispravne odluke, i omogućava telu da se isceli tako što skuplja negativnu energiju i preobražava je u pozitivnu, a “crne” misli u optimizam. Takođe, veruje se da štiti od radijacije, naročito zračenja mobilnih telefona i računara.