Rešite se buđi i fleka od vlage uz pomoć sredstava koje sigurno imate kod kuće (+ SAVETI kako da sprečite njihov nastanak)

 Rešite se buđi i fleka od vlage uz pomoć sredstava koje sigurno imate kod kuće (+ SAVETI kako da sprečite njihov nastanak)

Buđi i tragova vlage možete se rešiti kombinacijom različitih proizvoda, a među najefikasnijim su:

  • izbeljivač;
  • ulje čajevca;
  • sirće;
  • hidrogen
  • i soda bikarbona

Za bilo koji od ovih sredstava biće vam potrebno između dva decilitra i pola litre tople vode, sprej bočica, četkica za čišćenje (čista četkica za zube, ili četkica za manikir biće odlična), kao i čista, suva pamučna krpa.

Foto: Shutterstock

Buđ u domovima nastaje kao posledica vlage i toplote, te je neophodno da domove održavate suvim i čistim, kako biste izbegli njen nastanak.

Uklanjanje fleka izbeljivačem – pomešajte pola litre vode sa izbeljivačem ( dovoljna mera je jedan pun čep). Smesu sipajte u sprej bočicu, a potom isprskajte pogođeno mesto. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a potom obrišite, blago pritiskajući.

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovu metodu nemojte primenjivati na zidovima jarkih boja, jer će se skinuti.
Ulje čajevca je mnogo manje agresivna metoda za skidanje ovih  fleka te sa njom možete pokušati i na obojenim zidovima. Najpre pomešajte pet kapi ovog ulja sa dva decilitra vode, naprskajte na pogođeno mesto. Posle deset minuta, laganim kružnim pokretima četkicom pređite preko fleke, sve dok ne nestane, a potom mesto posušite krpom ili fenom za kosu, kako se ne  bi oštetio zid.

Za upotrebu sirćeta biće vam potrebna količina vode kao i za izbeljivač. Pomešajte četiri supene kašike sirćeta sa pola litre vode, naprskajte na fleku i ostavite ne više od 15 minuta. Laganim pritiskom i kružnim pokretima, očistite buđ, koristeći nakvašenu pamučnu krpu ili staru pamučnu majicu. Ova metoda može imati neprijatan miris, međutim, nemojte se brinuti, ispariće nekon nekoliko sati.

Foto: Shutterstock

Ove metode možete koristiti kako biste se rešili buđi na bilo kojoj površini u vašem domu. Međutim, kako biste srečili razvoj buđi, bez obzira na temperaturu napolju, potrudite se da vaš dom provetrite jednom u toku dana, ne duže od deset do 15 minuta. Taj vremenski period dovoljan je da se kompletan vazduh u prostorijama zameni.

Hidrogen i sodu bikarbonu možete koristiti odvojeno ali i zajedno za bolji efekat. Pomešajte sredstva sa vodom u samoj sprej bočici, i dok ona još uvek peni ( što znači da hemijski elementi reaguju jedan sa drugim) naprskajte na površinu koju je buđ zahvatila, ostavite ne više od deset minuta, a potom skinite fleke četkicom, laganim kružnim pokretima. Osušite mesto na kom se fleka nalazila. Ukoliko je potrebno, pređite mokrom krpom nakon četkice.

Nakon svih ovih metoda, osim ukoliko korisite ulje čajevca, najbolje bi bilo proluftirati prostoriju. Takođe, veoma je važno napomenuti da tokom kuvanja u kuhinji, ostavite bar prozor otvorenim kako bi vlaga imala prostora da izađe napolje.