Ima 60 godina i uz pomoć ove biljke povratio je vid i rešio problem masne jetre, a u Srbiji je uzgaja svaki seljak

 Ima 60 godina i uz pomoć ove biljke povratio je vid i rešio problem masne jetre, a u Srbiji je uzgaja svaki seljak

Jetra je još jedan organ koji postaje podložan brojnim strukturnim i mikroskopskim promenama kako telo stari. Na primer, boja jetre postaje tamnija, veličina se smanjuje, a njena sposobnost da metaboliše mnoge supstance takođe se smanjuje. Kod mnogih osoba se umanjuje i proizvodnja žuči, kao i sposobnost jetre da izdrži stres, a neki čak pate i od masne jetre.

Dobra vest je da postoji jednostavan, potpuno prirodan način da se umanje posledice starenja. Ovaj metod je testiran i mnogi ljudi se kunu u njegovu efikasnost. To je biljka koja zaista čini čuda za borbu protiv efekata starenja.

Foto: Shutterstock

Cvekla je popularna u vegetarijanskoj ishrani, jer se uglavnom jede sirova ili kao salata. Dok njen ukus ne odgovara većini ljudi, ova biljka je bogata lekovitim svojstvima. Na primer, ima sposobnost za poboljša vid, uklanjanja masnoću iz jetre i sprečava probleme s crevima.

Cvekla sadrži triptofan i betaime, jedinjenja koja se retko nalaze u biljkama, a poznata su po svojoj sposobnosti da smiruju nerve i umanjuju stres. Redovno konzumiranje ovog povrća takođe poboljšava cirkulaciju krvi, jača kardiovaskularni sistem, i daje organizmu energiju.

Kombinacija visokog sadržaja antioksidansa i jakih anti-inflamatornih osobina pomaže u borbi sa slobodnim radikalima, što zauzvrat onemogućava oštećenja i poboljšava opšte zdravlje.

 

Foto: Shutterstock

Pročitajte i naučite kako da pripremite ukusnu, hranljivu i zdravu salatu od cvekle.

Sastojci: 2-3 cvekle, 2 glavice crnog luka, sirće, ekstra devičansko maslinovo ulje, soli po ukusu.

Priprema: Oguliti cveklu, i kuvati je u šerpi s malo soli. Kada se skuva, iseckati je na komadiće i pomešati s crnim lukom. Dodati sirće, maslinovo ulje i soli, ukoliko je potrebno. Ostaviti da odstoji sat vremena, a potom servirati.

Ova salata čisti debelo crevo i jetru, i istovremeno poboljšava vid. Redovno konzumiranje će učiniti čuda za vaše celokupno zdravlje.