U Srbiji se godišnje baci 250.000 tona hrane

 U Srbiji se godišnje baci 250.000 tona hrane

Istaknuto je da je zato važno da kompanije strateški upravljaju viškovima hrane i tako budu odgovorne i prema lokalnoj zajednici, i prema planeti.

Na skupu je ukazano da je kompanija Delez Srbija, kao najveći donator hrane u Srbiji koji 10 godina sarađuje sa Bankom hrane, strateški posvećena temi viškova hrane, zbog čega se projekat doniranja voća i povrća “Pomažemo da imaju i oni koji nemaju”, smatra za primer korporativne odgovornosti.

“Odgovorno upravljanje viškovima hrane i reciklaža su sastavni deo naše strategije održivog poslovanja. U okviru projekta doniranja voća i povrća uključeno je čak 70 udruženja. Samo u poslednje četiri godine donirali smo više od 4.000 tone hrane”, rekla je direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja Delez Srbije Mirjana Jovašević na panelu “Viškovi hrane na raskršću”.

Kako je dodala, u toku prošle godine Delez Srbije je reciklirala i 60 odsto, odnosno više od 10.000 tona, ukupne količine otpada koji nastaje u prodavnicama te kompanije.

Predstavnica Banke hrane iz Beograda Marijana Prebiračević je istakla da korisnicima veoma znače redovne donacije, ali je ukazala na manjak zaposlenih, vozila i logistike. Ona je ukazala da je važno da se ova organizacija prepozna i na višem nivou, kako bi se njeni kapaciteti uvećali. U saopštenju se podseća i da više od 122 miliona ljudi u Evropi gladuje, dok se istovremeno baci se oko 90 miliona tona hrane, vrednosti 143 milijarde evra.