Sada zvanično: Ovo je nova bolest 21. veka

 Sada zvanično: Ovo je nova bolest 21. veka

Svetska zdravstvena organizacija je na ovogodišnjem samitu koji se održava u Ženevu sagorevanje na poslu i zvanično prepoznala kao hroničnu bolest.

Sindrom sagorevanja SZO opisuje kao “hroničan stres na poslu koji koji nije na odgovarajući način tretiran”, i od ponedeljka se nalazi u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti koju ova organizacija proširuje svake godine.

Preporuka da se sindrom sagorevanja na poslu uvrsti u ovu klasifikaciju podnet je prošle godine, od strane medicinskih eksperata, a globalno će biti prepoznat od 2022. što znači da će sistemi zdravstvene zaštite i osiguravajuće kuće najkasnije do tada morati da počnu da prepoznaju, leče i “pokrivaju” simptome i posledice sagorevanja na poslu.

Svetska zdravstvena organizacija kao simptome sagorevanja na poslu navodi hroničan osećaj iscrpljenosti i manjka energije, mentalno distanciranje od posla koji osoba obavlja, praćeno negativnim osećanjima i cinizmom u kontekstu posla i karijere, i smanjenu profesionalnu efikasnist.

Napominje se i da se “sagorevanje konkretno odnosi na fenomen u datom kontekstu i da se ne može primenjivati na druge sfere života”, prenosi “Dejli mejl”.