Osvežavajuća i kremasta: Voćna torta sa jagodama

Sastojci:
- Dva krupnija jaja na sobnoj temperaturi
- 230 grama pavlaka
- 200 grama šećera
- 100 mililitara biljnog ulja
- Kašičica ekstrakta vanike
- 260 grama brašna
- Dve kašičice praška za pecivo
- Četvrtina kašičice soli
- 350 grama jagoda, očišćenih
- Kašičica šećera u prahu, za posipanje
Priprema:
U pleh stavite papir za pečenje, rernu zagrejte na 180 stepeni. Polovinu jagoda isecite na listiće, polovinu samo na dva dela.
U većoj činiji mikserom mutite jaja i šećer, na velikoj brzini, oko pet minuta, dok ne dobijete svetlu “laku” smesu. Dodajte pavlaku, ulje, kašičicu ekstrakta vanile i smanjite brzinu pa miksirajte dok se smesa ne sjedini.
U manjoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, a zatim dodajte suve sastojke u smesu jaja i šećera, malo po malo, tako da se ne prave grudvice. Miksirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Polovinu smese sipajte u pleh, poređajte jagode isečene na listiće, pa nalijte i drugu polovinu smese. Na vrh stavite jagode isečene na polovine, blago ih pritiskajući tako da malo utonu u testo.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni između 45 i 55 minuta, ili dok čačkalica kojom ćete bocnuti testo da proverite ne izađe suva.
Tortu ostavite da se ohladi u plehu, petnaestak, dvadeset minuta, zatim je izvadite da se sasvim ohladi.
Pospite šećerom u prahu, ukrasite jagodama i služite.
Ako želite da podignete ugođaj na “viši nivo”, napravite sos od jagoda koji ćete preliti preko isečenih parčića. U blenderu na velikoj brzini miskirajte oko 300 grama jagoda sa otrpilike četvrtinom šolje šećera.
Komentari