Osvežavajuća i kremasta: Voćna torta sa jagodama

 Osvežavajuća i kremasta: Voćna torta sa jagodama

Sastojci:

  • Dva krupnija jaja na sobnoj temperaturi
  • 230 grama pavlaka
  • 200 grama šećera
  • 100 mililitara biljnog ulja
  • Kašičica ekstrakta vanike
  • 260 grama brašna
  • Dve kašičice praška za pecivo
  • Četvrtina kašičice soli
  • 350 grama jagoda, očišćenih
  • Kašičica šećera u prahu, za posipanje

Priprema:

U pleh stavite papir za pečenje, rernu zagrejte na 180 stepeni. Polovinu jagoda isecite na listiće, polovinu samo na dva dela.

U većoj činiji mikserom mutite jaja i šećer, na velikoj brzini, oko pet minuta, dok ne dobijete svetlu “laku” smesu. Dodajte pavlaku, ulje, kašičicu ekstrakta vanile i smanjite brzinu pa miksirajte dok se smesa ne sjedini.

U manjoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, a zatim dodajte suve sastojke u smesu jaja i šećera, malo po malo, tako da se ne prave grudvice. Miksirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Polovinu smese sipajte u pleh, poređajte jagode isečene na listiće, pa nalijte i drugu polovinu smese. Na vrh stavite jagode isečene na polovine, blago ih pritiskajući tako da malo utonu u testo.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni između 45 i 55 minuta, ili dok čačkalica kojom ćete bocnuti testo da proverite ne izađe suva.

Tortu ostavite da se ohladi u plehu, petnaestak, dvadeset minuta, zatim je izvadite da se sasvim ohladi.

Pospite šećerom u prahu, ukrasite jagodama i služite.

Ako želite da podignete ugođaj na “viši nivo”, napravite sos od jagoda koji ćete preliti preko isečenih parčića. U blenderu na velikoj brzini miskirajte oko 300 grama jagoda sa otrpilike četvrtinom šolje šećera.