Jednostavan način da budete bolji roditelj

 Jednostavan način da budete bolji roditelj

 

Teorija vam je verovatno već poznata. Generalna ideja Paretovog principa kaže da “80 odsto efekta dolazi od 20 odsto uzroka”. Ova teorija potiče iz rada italijanskog ekonmiste Vilfreda Pareta, ali može da se primeni na različite sfere. U bašti, recimo, 20 odsto ukupnog broja biljaka daće 80 odsto ploda. Ili, u softverima, popravljanje 20 odsto prijavljenih “bagova” rešiće 80 odsto grešaka… Shvatate ideju.

Kako ovo može da se primeni na roditeljstvo? Pa, sve se svodi na upravljaje vremenom. U prevodu?

Dvadeset odsto onoga kako provodite vreme daje vam 80 odsto ishoda. Što znači da veći deo onoga što radite tokom dana, radite potpuno uzaludno. Ili, bez rezultata u svakom slučaju.

Sve što treba da uradite je da shvatite u čemu ste superefikasni, a šta vam samo traći vreme. To nije lako utvrditi, ali donosmo vam metod u šest koraka koji bi mogao da vam pomogne u tome.

Utvrdite šta biste želeli da uradite sa viškom vremena. Budite konkretni, i zapišite šta biste tačno radili kad biste imali više sati tokom dana na raspolaganju. (“Izlazak na večeru sa mužem”, ne samo “više vremena sa mužem”.)

Odlučite šta su vam prioriteti. Odvojite malo vremena i utvrdite tri dnevna, nedelja i životna prioriteta. Jedan od dnevnih može da bude sređivanje kuće, nedeljni da provedete više vremena sa prijateljima, životni – fokusiranje na zdravu ishranu i vežbanje za celu porodicu.

Prepoznajte šta vam troši vreme. Budite iskreni i zapišite tri stvari na koje gubite mnogo vremena (proveravanje društvenih mreža, proveravanje mejlova, peglanje, sređivanje haosa koji deca naprave…). Ideja nije da bilo šta od toga izbacite (iako bi to verovanto bilo sasvim OK za neke stvari), nego da vam pomogne u sledećem koraku…

Prestanite da “lažirate produktivnost”. Prema Pareto principu, 20 odsto onoga što radite daje skoro sve rezultate koje uopšte imate. To znači da je 80 odsto onoga što radite – lažno produktivno. Pa sad pokušajte da među aktivnostima iz koraka iznad prepoznate šta bi išlo u ovu “lažno produktivnu” grupu. Gledate serije noću umesto da spavate?

Napravite plan. Sad kad ste shvatili kako sve traćite vreme, smislite kako da taj problem rešite. Ovo će najviše zavisiti od vaših ličnih ciljeva, ali evo korisnog primera: ako ceo dan idete i sklanjate igračke po kući, prestanite. Da, to je takođe “lažna produktivnost”. Umesto toga, igračke pokupite jednom dnevno, kad dete uspavate. I to samo ako je dete sasvim malo. Sa tri godine, već je savršeno sposobno da vam pomgne da to uradite zajedno, pre kupanja.

Raskrstite sa kuturom “zauzetosti”. Priznajte, svaki put kad vas neko pita šta radite, kažete da ste u neviđenoj gužvi, da ne znate gde vam je glava ili nešto slično.

Pa, uradite nešto po tom pitanju. Kako? Prestanite decu da upisujete na 200 vanškolskih aktivnosti, razmotrite spisak sopstvenih obaveza i zapitajte se šta je najmanje što možete da uradite, a da ipak lepo funkcionišete kao porodica.

I eto ga. Jedino je pitanje kako ćete da iskoristite to slobodno vreme koje ste upravo sebi obezbedili…