Naučnici potvrdili: Ovo je opasnije po zdravlje i od pušenja!

 Naučnici potvrdili: Ovo je opasnije po zdravlje i od pušenja!

Gojaznost je češći uzrok raznih vrsta kancera nego pušenje, upozoravaju naučnici. Prekomerna kilaža uzrok je brojnih slučajeva obolevanja od raka creva, bubrega, jetre i jajnika, nego što su to cigarete.

Naravno, pušenje i dalje ostaje vodeći uzrok obolevanja od kancera, a koji se može sprečiti – ipak, dok se broj pušača smanjuje, sve je više gojaznih.

Stručnjaci iz Velike Britanije objavili su da samo u toj zemlji gojaznost dovede do 1.900 slučajeva obolevanja od raka creva godišnje više nego pušenje. Gojaznost je uzrok i 1.400 slučaja više raka bubrega, 460 slučajeva više raka jajnika i 180 slučajeva više raka jetre, nego što je to pušenje.

Iako su i cigarete svakako opasne i štetne, upozorava se da gojaznost sve više utiče na zdravlje.

Gojaznost je, upozoravaju stručnjaci, problem koji ne pokazuje znake opadanja, naprotiv – sve je više gojaznih i među odraslima i među decom.

“S obzirom na to da broj pušača opada, dok je gojaznih sve više, jasno možemo da vidimo uticaj gojaznosti na zdravlje. Naučnici su do sada utvrdili da se gojaznost povezuje sa 13 vrsta raka, ali je potrebno još istraživanja da utvrde zašto višak masnih naslaga dovodi do obolevanja od raka”, rekao je Majkl Mičel iz Udruženja za istraživanje raka.