Naučnici dokazali: Ovo povrće povećava mišiće

 Naučnici dokazali: Ovo povrće povećava mišiće

Naučnici berlinskog univerziteta i Svetska antidopinška agencija (WADA) objavili su da hemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron koja se nalazi u povrću povećava snagu i da bi trebalo da bude zabranjen kao doping.

Prema ovoj studiji, sportisti koji su tokom desetonedeljnog treninga dobijali hidroksiekdison preko dodataka u hrani bili su tri puta jači od onih koji su trenirali sa placebom.

“Očekivali smo da ćemo videti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika”, rekla je berlinska profesorka Marija Par.

Mnoge vrsta povrća sadrže hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji.

Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona. Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost poboljšanja telesne ravnoteže i smanjenja ćelijskog stresa. Sportistima je zanimljiv jer povećava retenciju (zadržavanje) azota i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Naučnici su do sada sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivo šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultuje konstantnim osećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visok nivo šećera u krvi i visok nivo insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visok nivo kortizola, povećava sportske performanse povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istovremeno povećava brzinu i snagu.

Inače, Popajev lik nastao je 1929. godine.

“Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali da dokažemo”, rekla je Par.

Naučnici su savetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.