Revolucionarno: Rođena prva beba iz materice preminulog donora

 Revolucionarno: Rođena prva beba iz materice preminulog donora

Beba rođena u Kivlendu je prva koja je rođena u Americi nakon što je majci urađena transplantacija materice sa kadaveričnog donora.

Transplantacije materice rade se već neko vreme, i ova procedura daje odlične rezultate, a jedna je urađena i kod nas u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, u martu 2017. godine.

Ali, ova beba rođena u junu u Klivlendu je jedinstvena, pošto je to drugi put u istoriji da je nakon transplantacije sa preminulog donora rođeno zdravo dete. Prva takva beba rođena je u decembru u Brazilu.

Ova vrsta transplantacija do sada se radila uglavnom zahvaljujući prijateljicama ili rođakama žena kojima je bila potrebna materice, a koje nisu planirale da imaju više dece.

Ovaj slučaj pruža nadu za mnoge žene, pošto se procenjuje da je jedna od 500 žena na svetu neplodna zbog problema sa matericom.

Mama ove bebe je u tridesetim godinama, i učestvovala je u studiji koja je rađena u bolnici u Ohaju, tokom koje su naučnici proučavali desetak slučajeva žena te starosne grupe koje su rođene bez materice, prenosi “Dejli mejl”.

Transplantacija je urađena krajem 2017, krajem 2018. majka je ostala u drugom stanju putem vantelesne oplodnje.

“Nismo mogli da se nadamo srećnijem ishodu. Porođaj je prošao savršeno, a mama i novorođena devojčica su odlično”, izjavila je dr Uma Perni sa Klivlendske klinike.