Kako da se prirodnim putem zaštitite od komaraca?

 Kako da se prirodnim putem zaštitite od komaraca?

Koliko god da se branite repelentima, pokušavate da ubijete sve komarce u sobi pre spavanja, nekako na kraju uvek završite izujedanim. Kad se to desi, ovo može da vam pomogne.

Pasta za zube

Naučnici su objavili da određena kiselina, koja je čest sastojak pasti za zube, ima antibakterijska i antizapaljenska svojstva, pa će ublažiti reakciju na ujed komarca. Jednostavno nanesite malu količinu na mesto ujeda i ubrzo će vam biti lakše.

I ne samo to, deluje čak i kao repelent, pa kad je već nanesete na ujed, držaće neko vreme komarce podalje od vas.

Aspirin

Nema potrebe da ga popijete – izmrvite jedan aspirin, pomešajte ga sa nekoliko kapi vode i nanesite na deo kože gde se nalazi ujed, ublažiće svrab.

Led

Led će smanjiti otok i zapaljenje nastalo nakon ujeda bilo kog insekta. Uzmite kockicu leda, zamotajte u ubrus ili neku krpu, pa držite na mestu ujeda oko 20 minuta ili dok se led ne otopi.

Važno je da led ne stavljate direktno na kožu jer mogu da se jave opekotine.

Ovas

Kad pravite svoju jutarnju ovsenu kašu, ostavite malo i za ujede komaraca. Ovas sadrži hemikalije koje imaju antizapaljenska svojstva i ublažiće svrab.

Možete ili da dodate ovas u toplu kupku ili da napravite pasu od ovasa i vode, nanesete je na krpicu i držite na mestu ujeda.

Med

Med se odavno koristi za tretiranje manjih tegoba, a sve zbog antibakterijskih i antizapaljenskih dejstava. Samo nanesite malo meda na ujed komarca i trebalo bi da se otok smanji malo, ali i da ublaži svrab.

Soda bikarbona

Napravite gustu pastu tako što ćete pomešati kašičicu sode bikarbone sa malo vode, a zatim naneti na mesto ujeda. Kada se osuši, uklonite ostatke ubrusom – trebalo bi da će to umiriti peckanje i svrab.

Sirće

Jabukovo sirće ima fantastična antizapaljenska i antibakterijska svojstva, pa i nije neko iznenađenje što pomaže kod ujeda komaraca. Napravite mlaku (ne toplu) kupku i dodajte malo jabukovog sirćeta u vodu.

Bosiljak

Ne samo što daje ukus raznim jelima, može da ublaži i svrab na koži. Bosiljak sadrži hemikaliju eugenol, koja ublažava iritaciju.

Iseckajte nekoliko listića svežeg bosiljka na male komade i utrljajte ih na mesto ujeda.

Crni luk

Luk proizvodi dosta sokova koji smanjuju iritaciju nakon ujeda. Crni luk ima prirodna antigljivična dejstva, što će pomoći da se bilo kakva “oštećena” koža ne inficira.

Presecite luk na polovine i držite nekoliko minuta na mestu ujeda. Dobro isperite nakon toga.

Čaj od kamilice

Kada se nanese na kožu, može da umanji zapaljenje, iritaciju i da ubrza zaceljenje kože. Sve što treba da uradite je da potopite vrećicu čaja u vodu, zatim šolju stavite u frižider na 30 minuta. Nakon toga iscedite višak tečnosti iz kesice i držite je na mestu ujeda desetak minuta – nakon toga ponovo kesicu umočite u hladan čaj, iscedite i držite na mestu ujeda koliko god vam prija.