Pedijatri potvrdili: Evo kako bebe treba da spavaju

 Pedijatri potvrdili: Evo kako bebe treba da spavaju

U studiji je učestvovalo 3.297 majki, od kojih je nešto više od polovine izjavilo da najčešće, ali ne uvek, bebu stavlja da spava na leđima, a samo 43,7 odsto roditelja koji su učestvovali u ovom istraživanju je znalo da je to ujedno i najbezbedniji položaj.

Analiza dobijenih podataka pokazala je da roditelji, naročito kad dobiju prvu bebu, često primenjuju savete koje dobiju od članova porodice ili bliskih prijatelja, češće čak nego savete pedijatara.

“Ranije se smatralo da bebe treba da spavaju na stomaku, jer se verovalo da je tako manji rizik od gušenja, ukoliko beba u snu povrati, kao i da je bebama tako udobnije”, rekao je pedijatar dr Robin Džejkobson iu dečje bolcine Hasenfeld u Njujorku, dodajući da neiskusni roditelji i danas slušaju takve savete u nedostatku pravih informacija.

Nove preporuke Američke akademije za pedijatriju kažu da bi zdrave bebe trebalo u prvoj godini života da spavaju na leđima, jer se u tom položaju značajno smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS).

Ukoliko vaše dete ima problema sa spavanjem na leđima, razuman “drugi izbor” je spavanje na boku, koje je svakako sigurnije nego spavanje na stomaku.

Takođe, bebe ne bi trebalo da spavaju na mekanoj podlozi, a u krevetac ne bi trebalo da stavljate jastuke, sunđeraste obloge za ivice niti plišane igračke, jer povećavaju rizik od prestanka disanja, ukoliko se beba “upetlja” ili utone u njih.