Sad stvarno imate dobar razlog da uživate u kafi

 Sad stvarno imate dobar razlog da uživate u kafi

Konzumiranje šest ili više šolja kafe dnevno drastično smanjuje rizik od formiranja kamena u žučnoj kesi, pokazala je naučna studija.

Ovaj, prilično veliki unos kafe, snizio je šanse za razvoj ovog bolnog stanja za 23 odsto, u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu.

Naučnici su analizirali zdravlje i životni stil na osnovu podataka 104.500 odraslih ljudi u periodu od 13 godina. Uporedili su da li i koliko kafe učesnici piju i da li su ikada imali problem sa stvaranjem kamenja u žučnoj kesi.

Konzumiranje samo jedne šolje dnevno snižava rizik od stvaranja kamena za tri odsto, a najveći efekat je primetan kod onih koji piju po nekoliko šolja kafe dnevno.

Prema nekim opštim preporukama, ne preporučuje se unos više od 400 miligrama kofeina dnevno, a jedna šoljica može da sadrži između 70 i 140 miligrama.

Kamen je inače čvrsta izraslina koja se stvara u žučnoj kesi i može da liči na veća zrnca peska ili na kamenčiće. Povezano je sa ishranom koja povećava nivo holesterola, a najčešći simptom je bol u stomaku koji može da traje i do osam sati i da bude vrlo jak.

Naučnici objašnjavaju da kofein sadrži metilksantin koji stimuliše proizvodnju žučne kiseline, a koja sprečava holesterol da formira kamen.

Ova studija sprovedena je nakon što je jedno istraživanje nedavno utvrdilo da konzumiranje tri ili više šolja kafe povećava rizik od migrena, ali i srčanog udara.